fbpx

Pořádná zima zatím nedorazila, ale čas utíká jako voda a za chvíli tu máme novou pizza sezónu 2018. Proč se na ni pořádně nepřipravit? V našem dnešním článku se dozvíte jaké TOP pizza příslušenství, pomůcky a nástroje si nachystat, aby sezóna 2018 byla v pečení pizzy jednodušší.

Příprava těsta

Těsto, jak už jsem na Pizzaguru několikrát zmiňoval, je ten hlavní prvek, ze kterého vychází výborná pizza. Ulehčit si práci robotem při hnětení těsta není žádná ostuda. Koneckonců v italských pizzeriích těsto dělají také roboti, protože dělat takové množství těsta ručně by bylo minimálně úctyhodné.

ETA Gratus Max III

Robot na pizzu

Vzhledem k tomu, že o výborné pizze, o které píšu celý tento blog se v průběhu roku dozvědělo více lidí než jsem očekával, začaly se dávky těsta čím dál tím více zvětšovat. Udělat ručně těsto z dvou, tří, či čtyř kil mouky už není fyzicky úplně nejsnazší. Proto jsem minulý rok pořídil tohoto šikovného pomocníka. Dlouho jsem váhal, cena není přeci úplně nejlevnější ale nakonec toho vůbec nelituji. Tento robot se samozřejmě nemusí použít jen na hnětení těsta na pizzu, ale dokáže Vám ušetřit spoustu času nejen při pečení cukroví třeba na Vánoce, ale také například při dělání mletého masa. Výhodou je obrovské množství příslušenství, které ETA k tomuto robotu poskytuje.

Výhody

Výkon, výkon, výkon
Tichost stroje
Obrovské množství příslušenství
Kvalitní, bytelné zpracování

Nevýhody

Jediná malá výhrada je k aretaci háků, ale po mírné praxi už není ani s tím sebemenší problém.

Najdete v 68 e-shopech
od 9 554 

 

Porovnat ceny na Heureka.cz

Pokud tedy chcete ulehčit svým svalům při hnětení těsta, či ušetřit Váš drahocenný čas u jiných aktivit spojených s vařením či pečením, tento výrobek rozhodně doporučuji.


Hnětací mísy a metly

Pokud přeci jen uznáváte více ruční práci, pak se neobejdete bez kvalitního příslušenství, které Vám přípravu těsta také zjednoduší. Příkladem můžou být hnětací mísy nebo metly, které jsem používal před pořízením robotu.

Co se týká hnětacích mís, vybírejte z těch větších, abyste mohli dělat více těsta najednou. Přeci jen to, že děláte výbornou pizzu se velice rychle šíří a dávky těsta budete už jen zvyšovat.

Mísa na pizza těsto
Zadělávací mísy na pizza těsto

Porovnat ceny na Heureka.cz

U hnětacích metel platí čím širší tím lepší. Samozřejmě maximálně tak široká, aby se Vám vešla do hnětací mísy. Pokud takovou nemáte, stačí samozřejmě použít klasickou vařečku.

Hnětací metla
Hnětací metla


Zrání těsta

Vytvořením těsta to nekončí, ba právě začíná. Těsto potřebuje odpočívat nejlépe v chladnu minimálně 12 hodin. Čím déle odpočívá tím lépe. Jen nezapomeňte, že čím déle plánujete nechat těsto odpočívat, tím méně kvasnic do těsta patří. Aby se těstu odpočívání líbilo a nic mu nechybělo, je vhodné pořídit přepravku na pizza těsto. Tuto přepravku uzavřete a těsto do pečení nabere ty správné vlastnosti, které by mělo mít. Přepravky vybírejte podle toho, kolik plánujete dělat bochánků. Do jedné přepravky se vejde zhruba 6 ks bochánků na pizzu, což se rovná přípravě těsta z 1kg mouky. Kalkulátor surovin si můžete stáhnout v článku na pizza těsto.

Přepravka na pizza těsto
Přepravka na pizza těsto

Porovnat ceny na Heureka.cz


Pečení těsta

Ještě jste nestihli postavit domácí pizza pec za 500 Kč, o které jsme dříve psali v našem článku? Nezoufejte, i tak můžete vykouzlit kvalitní pizzu. Stačí na to jen potřebné pomůcky.

Pečení pizzy v troubě

Pokud plánujete péct pizzu v troubě, určitě doporučuji koupit do trouby kámen na pizzu. Proč je kámen na pizzu dobrý jsem psal v tomto článku. Vaše pizza zkrátka nebude vysušená a nebude jako preclík. Potřebujete ve Vaší troubě vykouzlit tu nejvyšší teplotu co jen jde. Nebojte se za pizza kámen připlatit o nějakou korunu na víc. Ty levnější pizza kameny z mé zkušenosti nevedou tak dobře teplo a tím se doba pečení prodlužuje. To v praxi znamená, že pizza je více vysušená, než by mohla být, pokud bychom za pizza kámen trošku připlatili.

Pizza kámen
Pizza kameny na Heureka.cz

Porovnat ceny na Heureka.cz

Stolní pec na pizzu

Upečení pizzy za 1 minutu jako v domácí pizza peci to sice stále nebude, ale 3 a půl minuty je už hodně slušný čas na upečení výborné nevysušené pizzy. K tomu slouží stolní pece jako je například G3 Ferrari.

Upečenou pizzu máte zhruba za 3 a půl minuty, což je výhoda oproti klasické troubě, kterou na takovou teplotu nevytopíte. Ferrari G3 má termostat, který můžete nastavit až do teploty 390 stupňů Celsia. Pokud tuto stolní pec na pizzu zakoupíte, rozhodně na neapolský typ pizzy nastavujte termostat na tu nejvyšší hodnotu. Jedině tím docílíme nevysušeného, křehkého a krásně křupavého těsta.


Servírování pizzy

Není nic horšího, než když si dáte takovou práci s přípravou těsta a samotné pizzy a následně všechno naše snažení zkazí servírování pizzy. Pěkné talíře určené k servírování pizzy dnes nestojí mnoho a zážitek povýší opět na jiný level, než když byste servírovali výbornou pizzu například na plechu.

Můžete vybírat z talířů na pizzu na Heurece nebo pokud budete mít cestu kolem IKEA stavte se na talíře tam. Určitě nějaký vhodný talíř na pizzu najdete.

 


Líbil se Vám náš článek? Budeme rádi, když náš blog budete sdílet dál příznivcům pizzy jako jste Vy. Děkujeme.

2 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Dobrý den,
    narazil jsem při přípravě pizzy na jeden problém, u kterého se mi zatím nepodařilo najít řešení a udivuje mě, že se o tomto nikde nepíše. Jedná se o přenesení připravené pizzy z pultu na pečící kámen. A to o optimální kombinaci z – postup přípravy pizzy, časování jednotlivých fází, povrch pro přípravu, množství podmoučení a vhodný nástroj na přenesení. Zatím jsem zjistil, že pokud nechám nachystanou pizzu pár minut ležet těsto mi dole zvlhne a nejde na lopatku nasunout. Pokud si připravím těsto a ingredience dám až těsně před přenesením je to o něco lepší, ale stejně je boj to na lopatku nasunout aniž by se to totálně nezdeformovalo, případně nepotrhalo. Podmoučení je jasná věc, ale nedaří se mi vychytat jak moc velkou vrstvu mouky pod pizzu dát, aby ze spodu nebyla samá mouka. Stejně tak povrch, na kterém pizzu přípravovat – pracovní deska, silikonový vál, atp. Je zvláštní, že se nikdo zatím nevěnoval tomu, které lopatky jsou lepší než jiné. Dřevěná/nerezová, jednoruč/dvojruč, kulaté/hranaté (to je důvod proč komentář přidávám do této rubriky). Dřevěná mi přijde dobrá kvůli menší lepivosti při dostatečném podmoučení, ale je horší z důvodu tloušťky a zvlnění dřeva. Kovová by mi přišla logicky lepší, ale nenašel jsem zatím takovou, kde by se to proměnilo ve skutečnost (navíc je otázka jestli by kulatá kvůli nasunování měla být lepší kvůli menší ploše, kterou těsto musí přejet). Lopatek je v nabídce mnoho. Po mnoha nezdarech s nasunutím a vysunutím pizzy na/z lopatku nyní připravuju pizzu přímo na pomoučené lopatce, abych si aspoň ušetřil jednu polovinu nepříjemné fáze z jinak úžasného procesu přípravy skvělé pizzy. Ale nepřijde mi to optimální. Také nemůžu říci, že by se mi těsto nějak hodně lepilo, ale při tenké pizze prostě nevím jak dosáhnout toho, aby se mi krásně připravená pizza nezničila při přenášení (možná se mi ji zbytečně daří roztáhnout na moc teknou). Je zde mnoho proměnných. Jaké s tímto máte zkušenosti? Jaký máte ideální nástroj, resp. kombinaci výše uvedeného, který se vám osvědčil?Děkuji.

    • Děkuji za rozsáhlý komentář. Téma přenesení pizzy na kámen je široké. Proto ho nebudu psát zde do komentářů ale čekejte na toto téma nový článek, který Vám techniky objasní. Krásný den, Pizzaguru.cz

Při objednávce zadejte slevový kód "PREMIUM15" a obdržíte 15% slevu.
SLEVOVÝ KÓD: PREMIUM15
STAŇTE SE PREMIUM ČLENEM I VY
Zpřístupněte si všechny články na Pizzaguru.cz a jako dárek ZDARMA obdržíte e-book v hodnotě 149,- Kč.