Nůžky na pizzu – proč jsou tím správným nástrojem k porcování Neapolské pizzy?

Pizza sezóna 2021 nám tak úplně nepřeje na počasí, nicméně pokud sluníčko občas vykoukne, zpestření dobrým jídlem udělá den ještě příjemnějším. Pojďme si tedy říct pár slov k tomu, proč byste měli začít porcovat pizzu za pomoci nůžek.

Kolečko na pizzu – Tisíc sto způsobů jak krájet pizzu

Určitě každý z Vás má své způsoby jak porcovat pizzu, nicméně nejrozšířenějším je z mého pohledu tzv. “kolečko na pizzu”. Jedná se o jednoduchý nástroj, který – alespoň v mém případě se velice rychle otupí a krájení pizzy pak následně spíše vypadá jako trhání než krájení. Zvláště pak u Neapolské pizzy, kde je okraj pizzy nadýchaný vzduchem a následně ho tupým kolečkem naprosto pokazím.

Nůžky na pizzu

Kráječ na pizzu

Pokud Vám nesedí krájení “kolečkem na pizzu” jako mně, můžete taktéž využít podlouhlý kráječ na pizzu. S tímto nástrojem je porcování Neapolské pizzy jednodušší záležitost ale stane se, že po pár porcování nebude již tak ostrý, jak by měl být.

Samotní Italové mají pořekadlo

“Je jedno čím pizzu porcujeme, klidně použijte sekeru, hlavně tu pizzu už naporcujte, ať ji můžeme sníst.”

Nůžky na pizzu

Velmi tradičním nástrojem k porcování Neapolské pizzy jsou nůžky. Dlouho jsem se zajímal proč a až tento rok – po trablech s kolečkem na pizzu jsem to vyzkoušel a zde jsou dva nejdůležitější body, proč byste měli začít také. (Samozřejmě je to na každém z Vás)

  1. U Neapolské pizzy tento efekt není tak markantní, jelikož je velmi tenká, nicméně u Sicilské pizzy při porcování nůžkami velmi rychle poznáte, zda je pizza již upečená či nikoliv. Při nepropečeném těstě se Vám začne těsto lepit dovnitř nůžek a nejde ustřihnout
  2. Porcování Neapolské pizzy, zvláště pak okrajů Neapolské pizzy je s nůžkami radost. Zkrátka okraje prostřihnete, neporušíte tím nadýchané okraje a pizza nebude nikterak poničená a deformovaná

 

Nůžky na pizzu můžete sehnat v eshopech, například v Alze či Tescomě a za mě určitě doporučuji zkusit. Krájení pizzy bude pohodlnější, pizza nebude deformovaná a okraje zůstanou krásně nadýchané a neporušené.

Napsat komentář