Jak jsem už psal několikrát, největším problémem jak upéct doma pizzu jako z pizzerie je teplotní omezení v domácí troubě. Pokud to tedy s pizzou myslíte vážně, snad se Vám bude líbit následující článek, kterým Vám chci ukázat, že pec na pizzu nemusí stát “majlant”.

Jak to u mě začalo

Při návštěvě Itálie jsem byl doslova ohromen tím, za jak krátkou dobu může být pizza upečená a jak chutná může být. Stále jsem nechápal, že tamní pizzaiolo měl pizzu hotovou zhruba za jednu minutu. Říkal jsem si, proč něco takového není v České republice. A protože nic takového v blízkosti mého domova opravdu nebylo, rozhodl jsem si pec na pizzu postavit sám.

Jedno jsem věděl naprosto přesně – nechci za to utratit celé jmění. Při čtení o historii pizzy jsem narazil na článek o tom, jak se v 18. století pizza připravovala a z jakého materiálu byly pece stavěné. Materiál, který se zde v Česku nazývá Vepřovice, mě svým způsobem očaroval. Vlastnosti na pec byly skvělé a jílovité hlíny na Valašsku máme …. řekněme více než dost.

V těchto dalších článcích bych Vám chtěl ukázat, že pec na pizzu nemusí stát více než 500 Kč, zvládne ji postavit naprosto každý a konečný výsledek je fantastický.

Pec na pizzu svépomocí – materiál

Co budete potřebovat:

1. jílovitou hlínu (Pokud u sebe na zahradě nebo u někoho blízkého nemáte, na serveru Bazos.cz je spoustu inzerátů na zeminu za odvoz, takže zkuste zapátrat tam)
2. písek
3. vodu
4. seno
5. trpělivost

Pec na pizzu svépomocí – správný poměr hlíny a písku

Nejprve bude nutné zjistit, jaký poměr hlíny a písku budete míchat. Každá hlína má totiž jiné vlastnosti, obsahuje jiné množství písku. K tomu, abychom to zjistili si uděláme několik testovacích “cihliček”, s různými poměry písku a Vaši hlíny. Vždy přilijeme trochu vody, aby se nám to všechno spojilo v “těsto” , uděláme “cihlu” a necháme vyschnout.

Výsledek by měl být na druhý den. Cihla by měla být pevná, neměla by se drolit ani praskat. V případě, že se bude drolit, je to známka velkého množství písku. Pokud by praskala na povrchu, je to zase známka velkého množství hlíny. Chce to zkrátka najít nejvyváženější množství Vaši hlíny s pískem.

Dobrým testem je také pustit cihlu z úrovně pasu na beton. Ta, která se nerozbije, značí dobrý poměr.

Stavba pece na pizzu svépomocí
Cihly na poměr hlíny a písku

Pec na pizzu svépomocí – na čem pec na pizzu bude stát?

Dalším krokem bude rozhodnout, na co pec na pizzu umístíte. Pokud si uděláte stůl nebo ji budete stavět rovnou na zem nechám na Vás. Nicméně materiál, z kterého pec stavíme, není vodě-odolný, je tedy vhodné nad pecí udělat střechu.

Osobně jsem to vyřešil postavením “stolu” se střechou ze starých dřevěných hranolů a desek, které jsem našel různě doma. Jako “podlahu” pro pec jsem použil betonové dlaždice. Pokud dlaždice nemáte a nechce se Vám investovat, pak zvolte cokoliv co udělá rovnou plochu pro stavbu pece.

Pec na pizzu svépomocí
Stůl na pec
Pec na pizzu svépomocí
Střecha nad stolem

Pec na pizzu svépomocí – písková forma

Pokud máme zjištěný správný poměr hlíny a písku, udělaný základ na kterém bude pec stát, můžeme se vrhnout na stavbu pece.

Pomocí písku postavíme vnitřní část pece. Bude to “negativní” forma, která se po zaschnutí hlíny vydlabe ven.

Při stavbě pískové části dbejte na to, aby vchod pece byl zhruba 60-65% výšky celé pece. To Vám zaručí dobrou cirkulaci vzduchu a oheň se nebude dusit.

Cirkulace vzduchu v domácí peci na pizzu
Cirkulace vzduchu v domácí peci na pizzu

Na postavený pískový základ dejte namočený papír, tak, aby přiléhal na pískovou formu. Nedoporučuji používat toaletní papír, který jsem používal já, protože velice rád sjíždí a nedrží na peci. Pokud papír správně nedrží, může Vám, tak jako mně, narušit celou statiku pece.

Pec na pizzu svépomocí – konečně stavíme

Po těchto krocích jste připraveni stavit pec.

  1. Vezměte Váš poměr hlíny a písku a pořádně propracujte. První vrstva hlíny na pískový základ by měla být zhruba v tloušťce 10 cm.
  2. Druhou vrstvu vytvořte z Vašeho poměru hlíny a písku + přidejte trochu sena. Vrstva by měla být zhruba v tloušťce 15 cm

A máte hotovo. Teď nechte pec na pizzu pomalu vyschnout přírodní cestou. Počítejte zhruba 2 týdny. Pokud budete spěchat a začnete písek z pece vydělávat dřív, může se stát, že některá část pece se proboří. Proto doporučuji na schnutí pece nespěchat, zaručí Vám to lepší výsledek.

Odstranění písku z pece na pizzu
Odstranění písku z pece na pizzu

Pěkně popsaný postup je zde na následujícím videu. Video je sice anglicky, ale po přečtení tohoto článku Vám bude vše jasné.

Původně jsem myslel, že pec z tohoto materiálu bude maximálně na jednu sezónu a poté to nevydrží. Hlavní obavu jsem měl ze zimy a mrazů. Jenomže jsem se šeredně zmýlil. Tento rok to bude třetí sezóna a pec je stále jako nová, dokonce i po letošních tuhých mrazech. Vytopení na 450 stupňů trvá zhruba 45 minut, pizza podle tohoto těsta je hotová za 70-90 sekund.

 


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jaký je výsledek? *