V minulém článku jsem Vám popsal v krátkosti mé zkušenosti s Pizza pecí Ferrari G3. Nebyl jsem spokojený s kvalitou propečení okrajů v případě, že chcete opravdu dobrou, křupavou a nadýchanou Neapolskou pizzu. To, že to tato pec nezvládne z výroby ale ještě neznamená, že ji nemůžeme upravit. A jak, to Vám chci popsat v dnešním článku.

V Itálii naprosto klasický postup

Ferrari G3 je v Itálii velmi populární pec na pizzu. Ale věřte mi, že málokterý Ital tuto pec nechá v konfiguraci tak, jak je z výroby. Proto na Italských fórech vznikají rozsáhlé články o modifikaci pece tak, aby z ní byla pizza zkrátka výborná, křupavá, nadýchaná a nevysušená.

Existuje mnoho úprav od těch jednoduchých až po ty extra složité, kdy se do pece přidávají další topná tělesa či točící pizza kámen a další. V počátku, když jsem Ferrari G3 testoval, jsem se obával právě malého výkonu z jednoho topného tělesa. Ale jednoduchým vylepšením žádné další topné těleso nepotřebujete.

Modifikace M1 bohatě stačí

Problémem technického řešení z výroby je distribuce tepla a izolace. Oba dva tyto problémy řeší jednoduchá úprava, kterou v Itálii nazvali “M1”. Upozorňuji ale, že jakékoliv zásahy do pece způsobí ztrátu záruky. Proto se nejdříve rozhodněte, zda Vám tato modifikace za to riziko stojí.

Co budete potřebovat k úpravě „M1“ ?

nerezovou misku o průměru 18-23cm
– alobal (větší gramáž)
– alobalovou misku na grilování (Pokud neseženete, můžete použít alobal)

Postup:

Nejprve si na nerezovou misku nakreslete, kde budete následně misku řezat. Miska by se měla zkracovat tak, aby při nasazení na pec bylo místo pro pizzu zhruba 5cm. Následně misku obalte do alobalu a vyplňte alobalem také vrchní část pece. Pokud máte alobalovou misku na grilování, budete mít práci jednodušší. Pro názornost se můžete podívat na následující video:

 

Dávejte pozor, aby byla miska zkrácená dostatečně, jinak se Vám na ni bude při pečení pizzy připalovat jak těsto, tak také sýr a další ingredience.

Úprava je hotová, jak s ní nyní péct?

Nyní máte hotovou modifikaci. Dalším úkolem pro Vás je naučit se s novou pecí péct. Úpravou pece jsme vytvořili:

  • odrazovou část, která bude posílat více tepla do krajů pizzy
  • izolaci, která bude chránit únik tepla z pece ven
  • daleko více žáru půjde na pečící kámen

Po modifikaci lze vytopit pec až na 500 stupňů, nicméně v tomto případě bude Vaše vložená pizza spálená na uhel během 15 sekund.

Jak peču v upravené Ferrari G3

  • Zapnu termostat na třetí stupeň
  • Nechám vytopit spodní část kamenu na zhruba 370 stupňů (změřím infračerveným teploměrem), následně tuto část přikryju alobalem odrazovou stranou nahoru tak, aby další teplo nenasával pizza kámen ale kumulovalo spíše v horní části pece. A po dvou minutách vypínám termostat na nulu.
  • Připravím si těsto, jakmile vkládám těsto do pece, zároveň zapínám termostat na nejvyšší stupeň
  • Po 60 sekundách obracím pizzu o 180 stupňů
  • Po 120 sekundách je pizza hotová

Tento postup neberte jako 100% návod. Pokud pec upravíte, bude každá odrážet teplo jiným způsobem. Proto je potřeba si najít Váš vlastní styl. Ale věřte mi, že až Váš styl najdete, budete mít o radost postaráno.

Porovnat ceny na Heureka.cz Koupit

 


Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho prosím mezi lidi, kteří mají rádi pizzu stejně tak, jako Vy. Děkuji

2 komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *