Příprava čerstvého těsta na pizzu doma je skvělá, ale co když ho nechcete ihned použít? Správné skladování těsta je klíčové, aby zůstalo svěží a připravené k použití, až ho budete potřebovat. Zde jsou tipy, jak na to:
1. Jak skladovat těsto na pizzu – Skladování těsta na pizzu v lednici (1–3 dny)
Pokud chcete těsto na pizzu použít v blízké době, uložte ho do lednice. Tak, jak jsme si již několikrát psali těsto na pizzu se tvoří pomalým kvašením v chladné místnosti nebo v lednici. Nejkratší dobu doporučuji 24 hodin, nejdelší 48 až 72 hodin. Po vyhnětení těsto vytvarujte do koule, potřete lehce olejem a vložte do vzduchotěsné nádoby nebo jej pevně zabalte do potravinové fólie. Těsto by mělo vydržet až 72 hodin. Vzduchotěsná nádoba je základem úspěchu.
Po vytažení těsta z lednice nechejte těsto odpočinout v pokojové teplotě alespoň 60 minut. Díky tomu bude snazší s těstem pracovat.
2. Jak skladovat těsto na pizzu – Skladování těsta na pizzu v mrazáku (až 3 měsíce)
Pokud Vám těsto na pizzu zbyde, není nic jednoduššího než těsto na pizzu zamrazit. Po vyhnětení ho rozdělte na jednotlivé porce (na jednu pizzu) a zabalte je do potravinové fólie. Pak je vložte do mrazicího sáčku a označte ho datumem. Když budete těsto chtít použít, přesuňte ho den předem do lednice, aby se pomalu rozmrazilo. Poté ho nechte zhruba 120 minut na kuchyňské lince, aby se zahřálo na pokojovou teplotu, a můžete pokračovat ve výrobě pizzy.
3. Čemu se vyhnout
Nikdy nenechávejte těsto příliš dlouho při pokojové teplotě, protože může překvasit a ztratit svou pružnost a strukturu. Vždy ho dobře uzavřete, aby nedošlo ke kontaktu se vzduchem, což může způsobit vyschnutí těsta a nesprávné kvašení. Správně uložené těsto na pizzu vám zajistí skvělou domácí pizzu kdykoliv budete chtít. S trochou plánování si můžete vychutnat čerstvou pizzu bez námahy takřka každý den.
Máte Vy nějakou zkušenost se skladováním těsta? A co všechno zamražujete? Dejte nám vědět do komentářů.
