Pokud dáváte na svou pizzu mozzarellu, jistě se Vám někdy stalo, že plátek mozzarelly při kousnutí z pizzy sjel – v lepším případě na zem, v tom horším přímo Vám do klína. Známí pizzaři v Neapoli preferují nakrájet Mozzarellu na menší části. Proč to dělají a v čem je to lepší? Přečtěte si v dnešním článku.
Vito Iacopelli, Italský pizzař říká, že nakrájením Mozzarelly na menší části dosáhneme několika efektů. Tím prvním je zamezení sjetí Mozzarelly při kousnutí, což ocení zejména Vaši zákazníci. Pizza tak bude “jednodušší” k snězení a zákazníci si tak můžou tento výtečný pokrm užít ještě více.

Druhým důvodem, proč Vito Iacopelli krájí mozzarellu je, že chuťě Mozzarelly prostoupí do celé pizzy a nejsou jen v několika málo kousnutích. Chuťový vjem je pak daleko lepší a Vy si můžete vychutnat pizzu v každém kousku stejně.
Ostatně sám Vito našel způsob, jak si takové krájení Mozzarelly zjednodušit a být efektivnější. Tento nástroj můžete vidět na přiloženém videu. Mozzarellu krájí na menší hranolky o délce zhruba 5cm.
Již nastrouhaná Mozzarella z obchodu? Tudy cesta nevede
Pokud byste si chtěli zjednodušit práci a koupit již nastrouhanou mozzarellu z obchodu, tak s tímto nákupem vyčkejte. Strouhaná Mozzarella z obchodu je totiž krájená na moc tenké plátky a vytrácí se z ní postupem času všechna šťáva, i když je vakuovaná. A to je to, co na pizze Neapolského typu chcete. Abyste měli pizzu šťavnatou a plnou chutí.
Věnujte tedy těch pár minut pro krájení Mozzarelly na menší díly a určitě toho nebudete litovat. Šťavnatá Mozzarella v každém kousnutí je totiž k nezaplacení.
Jakým způsobem připravujete pizzu Vy? Krájíte Mozzarellu nebo ji dáváte na pizzu v celých plátcích? Dejte mi vědět do komentářů co si o tom myslíte. A pokud se Vám stránky o pizze líbí, nezapomeňte je šířit dál k lidem, kteří mají rádi pizzu stejně jako Vy.
Další fígl je v tom, že ji po nakrájení necháte přes noc odkapat v cedníku.
A jak ukazuje Vito, pokud némate pec na 460 stupnů, tak pizzu pecete na dvě fáze, tak ze nejprve se zapece rajcatová polpa (cca 2 min) a pak se dá sýr a zbytek ingrediencí (cca 2min) – má trouba má jen 300.
Myslím ze pri 460 stupních se to neřeší, jelikož ta voda vyletí komínem raz dva.