V minulých článcích jsme se dozvěděli, jaké suroviny použít, abychom z našeho těsta dostaly ty nejlepší výsledky. Dnes se dozvíte, jak z těchto ingrediencí uděláte těsto na pizzu jako z pravé Italské pizzerie.

Těsto na pizzu – co bude potřeba

Pro názornou ilustraci Vám uvedu recept z dávky 1 kg mouky, což vystačí zhruba na 5 porcí o hmotnosti 295g.

Abyste to nemuseli otrocky počítat na každou dávku, připravil jsem pro Vás jednoduchý Excel, který Vám to spočítá. V množství vody, které Vám Excel spočítá je již zahrnutá i vlažná voda.

STÁHNOUT KALKULÁTOR SUROVIN NA PIZZU

Potřebujeme 1000g mouky (Jakou mouku na pizzu zvolit)
600g chladné vody
10g vlažné vody
30g soli
10g droždí (Jaké droždí je nejlepší na pravou Italskou pizzu)

Do vlažné vody přisypeme droždí, promícháme a necháme zhruba 15 minut stát. Mouku si rozdělíme na jeden větší a menší díl. Do menšího dílu přidáme odležené droždí a pořádně promícháme. Po promíchání přidáme zbytek vody, sůl, kterou necháme dokonale rozpustit ve vodě a pomalu vsypeme i zbytek mouky za stálého “propracování” těsta.

Těsto propracujeme do doby, než se přestane lepit na prsty rukou a následně necháme 10 minut odpočinout pod utěrkou.

Po deseti minutách těsto znovu začneme zpracovávat. Opět propracujeme po dobu 5 minut a necháme 10 minut odpočinout. Tento postup opakujeme do té doby, až je těsto na povrchu bez porušení.

Správné těsto na Italskou pizzu by mělo minimálně 12 hodin odpočívat v teplotách kolem 15 stupňů bez přístupu vzduchu nejlépe v nějaké uzavřené nádobě (Proto je v těstu tak málo droždí ).

Dvě hodiny před pečením těsto naporcujeme na bochánky o hmotnosti zhruba 295g ( nebo dle Vaši libosti) a necháme je ještě dvě hodiny v pokojové teplotě. Pečeme na nejvyšší možný stupeň, co dokáže Vaše trouba.

Foto návod na těsto najdete zde. Dejte mi vědět do komentářů, zda se Vám těsto povedlo. Pokud ne, doladíme to společně!


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji

3 komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Dnes jsem pekla na oběd. Bylo opravdu výborné. Akorát je potřeba rozehrát troubu pořádně jak píšete. U první jsem ji neměla pořádně rozpalenou a těsto bylo tvrdší, ale chuťově i tak výborné. Děkuji za rady a tento web.

    • Určitě se těsto dá skladovat v lednici. Čím déle plánujete těsto mít v lednici, tím méně droždí do těsta dejte. Zrání těsta bude probíhat pomalejším tempem a těsto bude ještě chutnější. Mělo by vydržet minimálně dalších 48 hodin. Pěkný den