Foccacia. Známá po celém světě a jeden z nejoblíbenějších pokrmů v Itálii. Kde vlastně vznikla a jaké má podoby? To se dozvíte v dnešním krátkém článku.
Začátky Focaccie
Začátky focaccie se píšou v řecké a etruské kultuře. Odtud poté dopoutovala až do dnešní Itálie, kde je focaccia jeden z nejznámějších Italských pokrmů. Focaccia je plochý chléb obvykle obdélníkového či kulatého tvaru s olivovým olejem, kořením či bylinkami, který lidé konzumují již více než tisíc let.
Focaccia prošla za tu dobu mnoha vylepšeními a vývojem, základní recept však zůstal nezměněn.
Nejznámější focaccia pochází z regionu Ligurie
V Itálii existuje několik měst a regionů, které se specializují na výrobu focaccie. Ligurie je z tohoto pohledu regionem s největší tradicí tohoto pokrmu. Po celé Ligurii můžete naleznout v každé pekárně focacciu různě ochucenou, dle receptů, které se dědí z generace na generaci. Mnoho lidí si myslí, že focaccia vznikla z pizzy, což není pravda. Focaccia je totiž o 2000 let starší.
Focaccia historie – Jiný kraj, jiný mrav
Vzhledem k tomu, že Focaccia je v každém regionu ochucena jinak, můžete po celé Itálii nalézt několik variant a chutí. V Jižní Itálii a zejména v Apulii se focaccia ochucuje extra panenským olivovým olejem, cherry rajčaty a špetkou brambor v těstě, které dělají těsto jemnější.
Naopak v Janově, velkém přístavním městě Itálie se Focaccia nikdy nedělá vyšší než 2 cm a ochucuje se olivovým olejem s kamennou solí, bylinkami a olivami.
Focaccia Recco
Takzvaná “Focaccia Recco” se plní čerstvým sýrem , uzavře se a upeče i s ním. Tato sýrová specialita je vyhrazena pro oslavy svátku Všech svatých a pro velký úspěch se v Itálii rozšířila nejen pro tento svátek ale jí se celoročně. Byla tak oblíbená, že Evropská unie tuto pochoutku v roce 2012 prohlásila jako chráněnou s označením IGP. Označení IGP ukazuje, že kvalita nebo pověst potraviny nebo koření je spojena s místem nebo oblastí, kde se vyrábí, zpracovává nebo připravuje.
Kreativita s focacciou
U Foccacie kreativita nezná mezí. Ať už je jen posolená nebo plněná sýrem, mozzarellou, rajčaty, olivami nebo dokonce masem, vždy si na ni pochutnáte. Je to jeden z nejznámějších pokrmů světa. Pokud byste Focaccii chtěli vyzkoušet a nechcete studovat návody či laborovat nad poměry jaké přijdou do těsta zkuste naši Focaccia směs, do které stačí přidat jen voda. Rázem tak budete mít Itálii i u Vás doma a zaručeně si pochutnáte.
Přidat komentář