Méně známé pokrmy Itálie, aneb Itálie není jen pizza a pasta

Italská kuchyně je proslulá po celém světě díky svým ikonickým pokrmům jako pizza, těstoviny a tiramisu. Ovšem každá oblast Itálie nabízí poklady, které zůstávají skryté mimo hranice regionu. Místní speciality, vytvořené z tradičních surovin a vycházející z dlouhých generací, jsou lahůdkou, kterou by měl objevit každý milovník italského jídla. Podívejme se blíže na tyto méně známé, ale rozhodně ne méně chutné pokrmy. Pojďme si je dnes v krátkosti představit ať víte, co máte v Itálii místo pizzy zkusit.

Sciatt (Lombardie)

Z údolí Valtellina v Lombardii pochází tento jedinečný předkrm. Sciatt jsou smažené knedlíčky z pohankového těsta plněné sýrem Casera. Na povrchu křupavé a uvnitř se roztékající krémový sýr, který přináší neodolatelnou chuťovou kombinaci. Sciatt jsou oblíbené pro svou jednoduchost a zároveň plnost chutí – skvělý start italské hostiny.

Cacciucco (Toskánsko)

Toskánská rybí polévka Cacciucco pochází z přístavního města Livorno a nabízí bohatou chuť moře. Tento hustý guláš z několika druhů ryb a mořských plodů, jako jsou sépie, mušle a krevety, se vaří s rajčaty, česnekem a červeným vínem. Podává se na křupavém plátku chleba, který polévku dokonale doplní a nasaje její chuť.

Pani ca Meusa (Sicílie)

Přímým příkladem sicilského street foodu je Pani ca Meusa, což je plněná houska ze smažené sleziny a plic. Tento pokrm, který se podává s citronovou šťávou a někdy i ricottou, má dlouhou historii v Palermu a symbolizuje starou tradici italských pouličních specialit.

Culurgiones (Sardinie)

Sardinie nabízí svoje unikátní plněné taštičky Culurgiones, které jsou připomínkou ravioli, ale s výrazným rozdílem. Jsou plněné brambory, sýrem pecorino, česnekem a mátou. Speciální způsob zaplétání těchto taštiček připomíná ucho pšeničného klasu a dává jim jedinečný vzhled.

Paparot (Friuli-Venezia Giulia)

Tato hustá polévka z kukuřičné mouky a špenátu je oblíbená v regionu Friuli-Venezia Giulia. Paparot je často ochucen česnekem a sýrem, což jí dodává plnou chuť. I když jde o jednoduchý pokrm, je velmi sytý a ideální pro chladné zimní dny.

Brodetto (Marky)

Brodetto je rybí polévka typická pro pobřeží regionu Marky, která zahrnuje různé druhy ryb a mořských plodů. Každé město má svůj specifický recept, který často obsahuje ocet, rajčata a někdy i šafrán. Tento pokrm odráží variabilitu a bohatost italského mořského kulinářství.

Frico (Friuli-Venezia Giulia)

Frico je placka ze sýra Montasio a brambor, která se smaží tak, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř měkká. Tento pokrm z regionu Friuli-Venezia Giulia se často podává s polentou a je příkladem, jak jednoduše mohou v Itálii vznikat chuťové skvosty.

Canederli (Trentino-Alto Adige)

Canederli jsou knedlíky vyrobené z tvrdého chleba, mléka, vajec a šunky nebo sýra, typické pro region Trentino-Alto Adige. Podávají se buď ve vývaru, nebo s máslem a šalvějí, a jsou dalším důkazem, jak si italští kuchaři dokážou pohrát s využitím zbytků a vytvořit z nich chutný pokrm.

Risi e Bisi (Benátsko)

Benátský pokrm Risi e Bisi je směs rýže a hrášku, vařená s pancettou a cibulí. Tento pokrm má konzistenci mezi risottem a polévkou a tradičně se podává na svátek svatého Marka (25. dubna). Je to oslava jednoduchých, ale výživných surovin, typická pro italskou kuchyni.

Seadas (Sardinie)

Sladký dezert Seadas je sardinijskou specialitou. Jsou to plněné taštičky z tenkého těsta, které obsahují sýr pecorino a smaží se. Po usmažení se polévají medem nebo cukrem, což vytváří zajímavou kombinaci sladké a slané chuti, kterou ocení každý, kdo miluje netradiční dezerty.

Strangolapreti (Trentino)

Strangolapreti jsou knedlíčky z tvrdého chleba, špenátu nebo jiných zelených listů, vajec a sýra, typické pro Trentino. Jejich název znamená doslova „škrtiče kněží“ a pochází z doby, kdy je klášterní kuchaři připravovali pro kněze. Podávají se s máslem a šalvějí nebo ve vývaru a jsou ideální na vydatné večeře.

Sgombro alla Malvasia (Sicílie)

Sicilský pokrm Sgombro alla Malvasia nabízí chuť makrely marinované v sicilském víně Malvasia. Tento recept, oblíbený na Liparských ostrovech poblíž Sicílie, zahrnuje rajčata, kapary a olivy, které dodávají pokrmu výraznou chuť typickou pro středomořskou kuchyni.

Pasta alla Genovese (Kampánie)

I když název svádí k tomu, že omáčka pochází z Janova, Pasta alla Genovese je ve skutečnosti pokrm z Neapole. Jde o omáčku z cibule a masa (často hovězího nebo vepřového), která se pomalu vaří po mnoho hodin, až se cibule rozpadne a vytvoří hustou, aromatickou omáčku.

Závěrem

Každý z těchto pokrmů představuje unikátní kombinaci chutí a surovin typických pro jednotlivé italské regiony. Pokud chcete poznat pravou italskou kuchyni a okusit její rozmanitost, neváhejte vyzkoušet něco nového. Ať už navštívíte Lombardii, Toskánsko, Sicílii nebo Sardinii, čekají na vás autentické zážitky, které zdaleka přesahují hranice pizzy a těstovin. Tak dobrou chuť!

Napsat komentář