Častou otázkou na internetu je, zda se dá upéct v domácích podmínkách pizza, která by alespoň trochu připomínala pizzu z pizzerie. V dnešním článku na to najdete odpověď.
Dá se vykouzlit chuť jako z pizzerie při pečení pizzy v troubě?
Při pečení pizzy v troubě budete vždy oproti pizzeriím v nevýhodě. Teplota vyhřívání domácí trouby se zatím i u těch nejlepších typů pohybuje kolem maximální hranice 300 °C. To je v porovnáním s Neapolskou pecí, kde se pizza peče při 500 °C, docela rozdíl. Proto samotná chuť nikdy nebude stejná jako z profesionálních pecí.
Při pečení ztrácí těsto hydrataci. Proto čím dříve je těsto upečeno, tím méně hydratace ztratí a je více vláčné. Pokud klasický recept na Neapolskou pizzu budeme péct v troubě na 230 °C, pizza bude zkrátka vysušená a nebude ani zdaleka připomínat pizzu z pizzerií. Jedním z řešení je zvýšit hydrataci těsta, aby v troubě nedošlo k vysušení.
Do trouby je nejlepší Sicilský styl těsta – pizza na plech
Sicilský styl těsta je tou správnou volbou do klasické domácí trouby. Co je Sicilská pizza a k čemu je dobrá se můžete dočíst v tomto článku. Hlavním rozdílem je jiná hydratace těsta, poměr ingrediencí a olivový olej.
Pokud nechcete laborovat nad tím, kolik jakých surovin má do těsta přijít a chcete si ušetřit co nejvíce času, doporučuji pořídit již hotové sypké směsi na Sicilskou pizzu, které prodáváme zde na e-shopu. Pokud si chcete zkusit vytvořit těsto sami, určitě se podívejte na článek o Sicilské pizze, kde naleznete všechny informace, které potřebujete, případně v e-booku kde naleznete návod na Sicilské těsto krok za krokem.
Existuje řešení jak upéct chutnou Neapolskou pizzu v troubě?
Pokud chcete přeci jen zkusit spíše Neapolský styl těsta pak existuje řešení, jak i Neapolské těsto může být chutné. Odpovědí je akumulace tepla v pečících kamenech. ( Seznam kamenů máte zde) . Tyto kameny jsou zhotoveny z keramiky, která má výborné vlastnosti k akumulaci tepla. Dokáže tedy nakumulovat teplotu z Vaši trouby, a tím je teplo do těsta odváděno rovnoměrně po celé ploše těsta. Výsledkem je pizza s nádherným okrajem, která je rychleji upečená než na klasickém plechu.
Küchenprofi Pizza kámen s rámem 30cm lze pořídít v 5 českých e-shopech za cenu od 369 Kč do 421 Kč
(Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
Důležité je před pečením pizzy kámen nechat dostatečně nahřát, aby teplota povrchu byla co nejvyšší. Pokud se Vám nechce investovat do pizza kamenu, doporučuji zvýšit hydrataci připravovaného těsta ( Více o tom zde ) a místo pizza kamenu v troubě rozpálit plech.
Existují i jiná řešení jak upéct kvalitní pizzu?
Určitě existují pizza pece na dřevo. Takto dosáhnete těch nejlepších výsledků, protože dřevo dokáže vyhřát daleko více než trouba ( Více o teplotě pečení pizzy zde )
A že je to drahé a pizza pec za 20 000 Kč by Vás zruinovala?
V následujících článcích Vám ukážu, že drahé to rozhodně nebude a není. Uděláme si totiž svépomocí kvalitní pizza pec s rozpočtem 500,- Kč !
Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji
Aha, další perpetum mobile… “kameny se dokážou ohřát na vyšší teplotu, než je trouba schopná vytopit” :-))
Zdravíme, MiKro,
máte pravdu. Perpetum mobile jsme opravdu nevynalezli. Kameny budou samozřejmě nahřáté na stejnou teplotu, jako trouba. Nicméně díky teplotní akumulaci kamene a následně rovnoměrnému teplotnímu uvolňování bude pizza rychleji upečená a bude mít krásnou kůrku. Zkrátka, rozhodně lepší volba než klasický plech :-)) Zároveň jem upravil i článek tak, aby nebyl již zavádějící. Děkuji ještě jednou za upozornění.
Dobry den, mam uplne opacny problem, nez vysusenou pizzu, delam ji v kulatem pekaci na pizzu a at uz primo v nem nebo s pecicim papirem, pizza je vzdycky cela promacena. Pritom potrhana neni, okraje jsou dost vysoke, aby z pizzy nic nevyteklo, akorat sugo mam trochu ridsi a davam ho hodne, ale tak, aby z testa nijak nepretekalo. Poradite?
Dekuji, S.
Dobrý den,
zřejmě to bude způsobeno právě sugem, které je hodně vodnaté. Doporučuji používat Suga s menším obsahem vody jako je například Mutti classico, nebo Mutti s bazalkou dostupné i na našem e-shopu https://obchod.pizzaguru.cz/mutti-pizza-sugo-na-pizzu-s-bazalkou/
Pokud preferujete své vlastní sugo, kupte klasické rajčata v plechovce a rozmixujte je mixerem po dobu zhruba 2-3 sekund. Nesmí se mixovat moc dlouho aby rajčata nepustily vodu.