fbpx

Častou otázkou na internetu je, zda se dá upéct v domácích podmínkách pizza, která by alespoň trochu připomínala pizzu z pizzerie. V dnešním článku na to najdete odpověď.

Dá se vykouzlit chuť jako z pizzerie při pečení pizzy v troubě?

Při pečení pizzy v troubě budete vždy oproti pizzeriím v nevýhodě. Teplota vyhřívání domácí trouby se zatím i u těch nejlepších typů pohybuje kolem maximální hranice 300 °C. To je v porovnáním s Neapolskou pecí, kde se pizza peče při 500 °C, docela rozdíl. Proto samotná chuť nikdy nebude stejná jako z profesionálních pecí.

Při pečení ztrácí těsto hydrataci. Proto čím dříve je těsto upečeno, tím méně hydratace ztratí a je více vláčné. Pokud klasický recept na Neapolskou pizzu budeme péct v troubě na 230 °C, pizza bude zkrátka vysušená a nebude ani zdaleka připomínat pizzu z pizzerií. Jedním z řešení je zvýšit hydrataci těsta, aby v troubě nedošlo k vysušení.

Do trouby je nejlepší Sicilský styl těsta – pizza na plech

Sicilský styl těsta je tou správnou volbou do klasické domácí trouby. Co je Sicilská pizza a k čemu je dobrá se můžete dočíst v tomto článku. Hlavním rozdílem je jiná hydratace těsta, poměr ingrediencí a olivový olej.

Pokud nechcete laborovat nad tím, kolik jakých surovin má do těsta přijít a chcete si ušetřit co nejvíce času, doporučuji pořídit již hotové sypké směsi na Sicilskou pizzu, které prodáváme zde na e-shopu. Pokud si chcete zkusit vytvořit těsto sami, určitě se podívejte na článek o Sicilské pizze, kde naleznete všechny informace, které potřebujete, případně v e-booku kde naleznete návod na Sicilské těsto krok za krokem.

Existuje řešení jak upéct chutnou Neapolskou pizzu v troubě?

Pokud chcete přeci jen zkusit spíše Neapolský styl těsta pak existuje řešení, jak i Neapolské těsto může být chutné. Odpovědí je akumulace tepla v pečících kamenech. ( Seznam kamenů máte zde) . Tyto kameny jsou zhotoveny z keramiky, která má výborné vlastnosti k akumulaci tepla. Dokáže tedy nakumulovat teplotu z Vaši trouby, a tím je teplo do těsta odváděno rovnoměrně po celé ploše těsta. Výsledkem je pizza s nádherným okrajem, která je rychleji upečená než na klasickém plechu.


pizza kámen
Pizza kámen

Küchenprofi Pizza kámen s rámem 30cm lze pořídít v 5 českých e-shopech za cenu od 369 Kč do 421 Kč
(Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


 

Důležité je před pečením pizzy kámen nechat dostatečně nahřát, aby teplota povrchu byla co nejvyšší. Pokud se Vám nechce investovat do pizza kamenu, doporučuji zvýšit hydrataci připravovaného těsta ( Více o tom zde ) a místo pizza kamenu v troubě rozpálit plech.

Existují i jiná řešení jak upéct kvalitní pizzu?

Určitě existují pizza pece na dřevo. Takto dosáhnete těch nejlepších výsledků, protože dřevo dokáže vyhřát daleko více než trouba ( Více o teplotě pečení pizzy zde )

A že je to drahé a pizza pec za 20 000 Kč by Vás zruinovala?

V následujících článcích Vám ukážu, že drahé to rozhodně nebude a není. Uděláme si totiž svépomocí kvalitní pizza pec s rozpočtem 500,- Kč !


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji

4 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Aha, další perpetum mobile… “kameny se dokážou ohřát na vyšší teplotu, než je trouba schopná vytopit” :-))

    • Zdravíme, MiKro,

      máte pravdu. Perpetum mobile jsme opravdu nevynalezli. Kameny budou samozřejmě nahřáté na stejnou teplotu, jako trouba. Nicméně díky teplotní akumulaci kamene a následně rovnoměrnému teplotnímu uvolňování bude pizza rychleji upečená a bude mít krásnou kůrku. Zkrátka, rozhodně lepší volba než klasický plech :-)) Zároveň jem upravil i článek tak, aby nebyl již zavádějící. Děkuji ještě jednou za upozornění.

  • Dobry den, mam uplne opacny problem, nez vysusenou pizzu, delam ji v kulatem pekaci na pizzu a at uz primo v nem nebo s pecicim papirem, pizza je vzdycky cela promacena. Pritom potrhana neni, okraje jsou dost vysoke, aby z pizzy nic nevyteklo, akorat sugo mam trochu ridsi a davam ho hodne, ale tak, aby z testa nijak nepretekalo. Poradite?
    Dekuji, S.

    • Dobrý den,

      zřejmě to bude způsobeno právě sugem, které je hodně vodnaté. Doporučuji používat Suga s menším obsahem vody jako je například Mutti classico, nebo Mutti s bazalkou dostupné i na našem e-shopu https://obchod.pizzaguru.cz/mutti-pizza-sugo-na-pizzu-s-bazalkou/

      Pokud preferujete své vlastní sugo, kupte klasické rajčata v plechovce a rozmixujte je mixerem po dobu zhruba 2-3 sekund. Nesmí se mixovat moc dlouho aby rajčata nepustily vodu.

Při objednávce zadejte slevový kód "PREMIUM15" a obdržíte 15% slevu.
SLEVOVÝ KÓD: PREMIUM15
STAŇTE SE PREMIUM ČLENEM I VY
Zpřístupněte si všechny články na Pizzaguru.cz a jako dárek ZDARMA obdržíte e-book v hodnotě 149,- Kč.