Jak jsem už psal několikrát, největším problémem jak upéct doma pizzu jako z pizzerie je teplotní omezení v domácí troubě. Pokud to tedy s pizzou myslíte vážně, snad se Vám bude líbit následující článek, kterým Vám chci ukázat, že pec na pizzu nemusí stát “majlant”.
Jak to u mě začalo
Při návštěvě Itálie jsem byl doslova ohromen tím, za jak krátkou dobu může být pizza upečená a jak chutná může být. Stále jsem nechápal, že tamní pizzaiolo měl pizzu hotovou zhruba za jednu minutu. Říkal jsem si, proč něco takového není v České republice. A protože nic takového v blízkosti mého domova opravdu nebylo, rozhodl jsem si pec na pizzu postavit sám.
Tento článek je přístupný pouze pro PREMIUM uživatele. Staňte se členem i Vy a získejte E-book v hodnotě 149,- Kč ZDARMA
Přihlásit se Koupit PREMIUM členství
A co tohle? Jakmile dostavím dům tak bych se tomuto napadu chtěl pověnovat.
https://youtu.be/0FzuScb28gs
Dobrý večer Jirko,
na tento projekt se taktéž chystám, abych zjistil, zda to funguje. Materiály mám vyhledané, tak pak dám vědět článkem, jak to dopadlo 🙂
Ahoj, mám doma kupovanou komerční terakotovou pec, ale i když je to ta největší, i tak je malá. Toužím po pizza peci, ale také za to nechci utratit majlant a tvůj návod a video toho týpka z odkazu mne nadchlo. Mám dotaz, musím na podstavci šetřit místem a nechci dělat tak tlusté vrstvy hlíny, myslíš, že když koupím šamotovou nebo cihlářskou hlínu a udělám z toho tu první vrstvu, že to bude ok? A druhou vrstvu s tím senem(nebo slámou) udělám také o něco tenší. Ano i já bydlím na Valašsku (u Vsetíns)a jílovité hlíny je tu kolem dost, ale chtěl bych prostě tu pec trochu “štíhlejší”
Ahoj Marku,
pokud koupíš šamotovou hlínu tak by to mohlo být ok. Nicméně netuším, jaké budou izolační vlastnosti té pece. Abys pak zbytečně “nepropálil” moc paliva :-)) . Pokud nemáš dostatek místa, zkusil bych se podívat ještě třeba na toto video https://www.youtube.com/watch?v=tOhHQjw8KMQ . Osobně mě to nadchlo v tom, že se jedná opravdu o pec, kterou můžeš vzít i s sebou někam autem a pizzu si vychutnat třeba i někde na pěkných výhledech.
Díky, je fakt, že ta tenká terakotová pec rychle ztrácí teplotu, takže tloušťka materiálu je určitě důležitá. No já to vyřešil tím, že z palet zbuduji nový větší podstavec ať nejsem limitovaný rozměry, zakoupil jsem tři 30 kg pytle kamnářského jílu, křemičitý písek, dovezl jsem si slámu, šamotky na základnu a během několika dnů se do toho pustím.