fbpx

Co je Farinata

Tento tradiční plochý chléb z Ligurie a Toskánska (kde se mu říká cecina) se vyrábí pouze z cizrnové mouky, vody, extra panenského olivového oleje a rozmarýnu a má několik variant v závislosti na místě výroby. Připravuje se ve velké kulaté pánvi a peče se nejčastěji v peci na dřevo, aby byly okraje křupavé nicméně u Vás doma ho můžete připravit také v klasické domácí horkovzdušné troubě.

Farinata a její historie

Můžeme si být jisti, že se jedná o jídlo, které existuje již po staletí. Najdete ho ve všech restauracích v Ligurii a Toskánsku, podává se se salámem nebo zeleninou nebo jako příloha k polévkám místo chleba. Říká se, že farinata byla vynalezena náhodou během bouře kolem roku 1200, kdy loď z Janova nabrala hodně vody a vlnobití bylo tak prudké, že se rozbily sklenice s cizrnou, která byla celá propasírovaná. Zapomenutá cizrna na slunci byla do dalšího dne upečená a posádka si na ni velmi pochutnala.

Farinata historie

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka je hlavní ingrediencí tohoto receptu. Je dostupné takřka ve všech obchodech, osobně mám zkušenosti s cizrnovou moukou z drogerie DM. Cizrnová mouka je vyrobená ze sušených cizrn, což jsou rostliny z čeledi luštěnin. Tato mouka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo, a proto se často používá jako náhrada klasické mouky v vegetariánské a veganské kuchyni. Cizrnová mouka má nízký glykemický index a je vhodná pro diabetiky. Kromě toho se cizrnová mouka často používá jako přísada do polévek, omáček, pečiva a dalších jídel, aby se zvýšila nutriční hodnota a chuť.

Recept na Farinatu

Příprava Farinaty je rychlá a naprosto snadná. Je třeba smíchat vodu a cizrnovou mouku, abyste získali poměrně tekuté těsto, které je zhruba stejné hustoty jako těsto na palačinky. Do plechu přidejte extra panenský olivový olej a poté směs nalijte do velké kulaté vymaštěné formy a pečte ji 15 minut ve vyhřáté troubě na 250 stupňů. Přesné poměry ingrediencí na Farinatu jsou následující:

  • 150g cizrnové mouky
  • 450g vody
  • 5g soli
  • 50g olivového oleje na vymazání plechu
  • Smítka tymiánu nebo rozmarýnu na posypání

V troubě nechejte Farinatu péct zhruba 10 minut dozlatova. Takto upečená se hodí jako příloha k polévkám nebo jako alternativa například k Foccacii nebo našemu chlebu. Dobrou chuť.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Při objednávce zadejte slevový kód "PREMIUM15" a obdržíte 15% slevu.
SLEVOVÝ KÓD: PREMIUM15
STAŇTE SE PREMIUM ČLENEM I VY
Zpřístupněte si všechny články na Pizzaguru.cz a jako dárek ZDARMA obdržíte e-book v hodnotě 149,- Kč.