fbpx

Podle rozšířeného názoru tuto pizzu vymyslel pizzaiolo Raffaele Esposito, šéfkuchař pizzerie Brandi, v červnu 1889. Pokrm nazvaný „Pizza Margherita“ byl vytvořen na počest italské královny Margherity Savojské k příležitosti sjednocení Itálie, protože náplní jsou rajčata (červená), mozzarella (bílá) a bazalka (zelená), – tedy ingredience inspirované barvami italské státní vlajky.

Název Pizza Margherita se sice možná zpopularizoval kvůli královnině návštěvě, ale pizza se stejnou náplní se v Neapoli objevovala již v letech 1796-1810 a v roce 1830 byla zmíněna v knize Napoli, contorni e dintorni, kterou napsal Riccio. Tento pokrm byl v knize popsán jako pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou. Tato zmínka byla nejspíše tou první, co vedlo ke zrodu „Pizzy Margherity“

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Výborná pizza, která má historický příběh a chutná při použití kvalitních surovin fantasticky.
5 z 1 hodnocení
Prep Time 3 hrs
Doba pečení 3 mins
Total Time 3 hrs 3 mins
Typ jídla Hlavní chod
Cuisine Italská
Servings 1 pizza
Calories 275 kcal

Equipment

  • Mísa na těsto
  • Miska na rajčatové sugo
  • Kráječ na pizzu

Ingredients
  

Na těsto

  • 1 balení Směsi na pizzu od Pizzaguru

Omáčka na pizzu

  • 1 ks plechovky s rajčaty
  • 5 lístků bazalky
  • sůl
  • pepř

Na dokončení

  • 125 g mozzarelly
  • 20 g parmezánu
  • 25 ml olivového oleje extra panenský
  • 5 lístků bazalky

Instructions
 

Těsto na pizzu

  • Otevřete sáček a obsah vsypte do mísy
  • Sypkou směs důkladně promíchejte
  • Odměřte vlažnou vodu dle rysky na obalu nebo na váze
  • Vlijte vlažnou vodu do směsi a přidejte 25 ml olivového oleje
  • Propracujte směs po dobu 5 minut a poté 5 minut nechejte odpočinout
  • Po odležení zpracujte do hladkého těsta
  • Vypracujte bochánky
    Bochánky na pizzu
  • Bochánky nechejte minimálně 2 hodiny odpočinout

Na omáčku

  • Otevřete plechovku rajčat a vyklopte do mísy
  • Přidejte bazalkové lístky, špetku soli a pepř
  • Tyčovým mixérem 3x mírně rozmixujte (nemixujte dlouho, aby rajčata nepustila vodu)

Na dokončení

  • V případě Neapolského typu pizzy roztáhněte těsto do kulatého tvaru
  • V případě Sicilského typu pizzy vymažte plech olivovým olejem a roztáhněte těsto na plechu
  • Na těsto naneste rajčatovou směs a přidejte plátky mozzarelly
  • Posypejte parmezánem a přidejte lístky bazalky
  • Zakápněte olivovým olejem
  • Pečte v peci na pizzu nebo troubě
Keyword bazalka, margherita, mozzarella, pizza, rajčata

1 komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




  • 5 stars
    Výborná pizza. Při použití směsi na pizzu z Vašeho eshopu je výborné i těsto. Doporučuji

Vychytané sypké směsi na pizzu, do kterých stačí přidat pouze voda.
TĚSTO NA PIZZU JAKO Z PIZZERIE NA NAŠEM E-SHOPU