Podle rozšířeného názoru tuto pizzu vymyslel pizzaiolo Raffaele Esposito, šéfkuchař pizzerie Brandi, v červnu 1889. Pokrm nazvaný “Pizza Margherita” byl vytvořen na počest italské královny Margherity Savojské k příležitosti sjednocení Itálie, protože náplní jsou rajčata (červená), mozzarella (bílá) a bazalka (zelená), – tedy ingredience inspirované barvami italské státní vlajky.
Název Pizza Margherita se sice možná zpopularizoval kvůli královnině návštěvě, ale pizza se stejnou náplní se v Neapoli objevovala již v letech 1796-1810 a v roce 1830 byla zmíněna v knize Napoli, contorni e dintorni, kterou napsal Riccio. Tento pokrm byl v knize popsán jako pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou. Tato zmínka byla nejspíše tou první, co vedlo ke zrodu “Pizzy Margherity”
Pizza Margherita
Ingredients
Na těsto
- 1 balení Směsi na pizzu od Pizzaguru
Omáčka na pizzu
- 1 ks plechovky s rajčaty
- 5 lístků bazalky
- sůl
- pepř
Na dokončení
- 125 g mozzarelly
- 20 g parmezánu
- 25 ml olivového oleje extra panenský
- 5 lístků bazalky
Instructions
Těsto na pizzu
- Otevřete sáček a obsah vsypte do mísy
- Sypkou směs důkladně promíchejte
- Odměřte vlažnou vodu dle rysky na obalu nebo na váze
- Vlijte vlažnou vodu do směsi a přidejte 25 ml olivového oleje
- Propracujte směs po dobu 5 minut a poté 5 minut nechejte odpočinout
- Po odležení zpracujte do hladkého těsta
- Vypracujte bochánky
- Bochánky nechejte minimálně 2 hodiny odpočinout
Na omáčku
- Otevřete plechovku rajčat a vyklopte do mísy
- Přidejte bazalkové lístky, špetku soli a pepř
- Tyčovým mixérem 3x mírně rozmixujte (nemixujte dlouho, aby rajčata nepustila vodu)
Na dokončení
- V případě Neapolského typu pizzy roztáhněte těsto do kulatého tvaru
- V případě Sicilského typu pizzy vymažte plech olivovým olejem a roztáhněte těsto na plechu
- Na těsto naneste rajčatovou směs a přidejte plátky mozzarelly
- Posypejte parmezánem a přidejte lístky bazalky
- Zakápněte olivovým olejem
- Pečte v peci na pizzu nebo troubě
Výborná pizza. Při použití směsi na pizzu z Vašeho eshopu je výborné i těsto. Doporučuji