Zima je už sice u konce ale to neznamená, že bychom si nemohli ukázat, jak udělat výbornou pizzu na plech v troubě. Zapomeňte na neapolský styl, pokud nemáte po ruce pizza kámen. Tou pravou volbou do trouby je totiž Sicilská pizza. Pochutnáte si jako nikdy předtím.

Duben je na teploty nadprůměrný. Pomalu ale jistě lze topit ve venkovních pecích na dřevo nebo naopak stavit pece na pizzu za 500 Kč, abyste na tu pravou pizza sezónu byli náležitě připraveni. Nicméně ani mně se někdy nechce složitě topit ve venkovní pizza peci a někdy zkrátka dostanu chuť na pizzu tehdy, když venku na Neapolský typ pizzy není příznivé počasí. Pokud hledáte domácí pizzu na plech, Sicilská pizza Vás zaručeně nezklame. Je vláčná, nadýchaná, výborná, chutná…..a i když ji další den ohřejete, tak neztrácí své kouzlo.

Domácí pizza na plech – těsto na sicilskou pizzu

Sicilský typ těsta na pizzu se od Neapolského v zásadě moc neliší. Budeme potřebovat klasické suroviny, které na pizzu patří:

  • 500g mouky typu 00
  • 9g sušených pizza kvasnic
  • 20g olivového oleje
  • 15g soli
  • 340 ml studené vody
  • 10 ml vlažné vody
  • Olivový olej na vymazání plechu

Uvedené množství je na jeden plech. Pokud máte v plánu péct více plechů, vynásobte si recept počtem plechů, které máte v plánu péct. :-))

Pizza na plech – postup přípravy těsta

1) Do vlažné vody vložíme kvasnice a pořádně promícháme tak, aby se nám všechny rozpustily. Tím kvasnice aktivujeme a máme je připravené pro další zpracování.

2) Do mísy vložíme mouku, přidáme vodu a mísíme zhruba 3 minuty.

3) Po částečném vstřebání vody do mouky přidáme do směsi aktivované kvasnice a mísíme dokud kvasnice nebudou zapracované v těstě.

4) Následně přidáme sůl a mísíme do doby, kdy v těstě neucítíme hrudky či kousky soli.

5) Přidáme olivový olej a mísíme zhruba dalších 5 minut.

6) Necháme pod utěrkou 10 minut odpočívat. Mouka nám během této doby vstřebá všechny tekutiny a bude se s ní lépe pracovat. Po deseti minutách opět mísíme zhruba 5-8 minut.

7) Necháme opět pod utěrkou 10 minut odpočívat a následně mísíme dalších 5 minut.

8) Tento postup opakujeme do doby, než je těsto zcela hladké. Dalším z možných ověření je udělat z těsta bochánek – zatlačit do něho a těsto by se Vám mělo krásně vrátit zpátky tak, jako je na následujícím videu.


9) V případě, že se Vám těsto vrací zpátky, tak je nachystáno na odpočinek. Pod utěrkou ho nechte odpočívat do doby, než se zvětší na minimálně dvojnásobnou velikost. V závislosti na tepelných podmínkách by to mělo trvat zhruba dvě hodiny.

10) Po dvou hodinách nebo až Vám těsto zdvojnásobí svou velikost si jemně vymažte plech olivovým olejem.

11) Těsto vlož na plech a prsty jemně rozprostřete po celé ploše. Těsto by mělo být všude stejně tlusté.

Domácí pizza na plech

12) Na těsto dejte to, co máte rádi. V mém případě jsem na jednu pizzu dal rajčatový základ, mozzarellu, Napoli salám a Parmazán. Na druhou pak rajčatový základ, čerstvé cherry rajčata, sušené rajčata v nálevu a kvalitní šunku od kosti. Bylo to výborné.

13) Po vložení surovin na pizzu nechejte pizzu ještě odpočinout zhruba 10 minutek aby nám ještě trošku nakynula a šup s ní do trouby na horkovzdušný program a co nejvyšší teplotu.



14) Pizza je upečená jakmile do ní špejlí píchnete a žádné těsto Vám na špejli nezůstane. Počítejte zhruba 15 minut, nicméně není to pravidlo. Každá trouba je jiná, proto pizzu důkladně kontrolujte. Pizza je daleko lepší, pokud odhadnete okamžik, kdy je těsto již upečené ale není vysušené. To znamená ihned jak se Vám na špejli nic nepřilepí, hned s pizzou ven 🙂

Domácí pizza na plech


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak, jako Vy. Děkuji

1 komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Nemůžu ani sama uvěřit jaká to byla dobrota. Doporučuji všem. Opravdu to zkuste, budete se olizovat až za ušima :-)))