V minulém díle Děláme Italskou Pizzu (1) jsme se zaměřili na základní surovinu pro kvalitní Italskou pizzu. Dnes se dozvíte, jaké další suroviny na pizzu budeme potřebovat.

Jaké další suroviny na pizzu potřebujeme?

Neapolské či Italské těsto na pizzu není vůbec složité na suroviny. Patří do něho pouze mouka, voda, sůl a droždí. Jednotlivé suroviny si nyní rozebereme a řeknu Vám, co používám já.



Voda

Vlastníme studnu, takže o zdroj vody je dobře postaráno. Ti z Vás, kdo nemají studnu a berou “městskou” vodu, doporučuji vodu balenou, samozřejmě neperlivou. Značku nechám na Vás, je to víceméně jedno. Důležité je, aby ve vodě nebyl sebemenší náznak chlóru.

Sůl

Osobně používám Himalájskou sůl, případně mořskou sůl, kterou využívají také pizzaři v Neapoli. Pokud byste měli doma po ruce čistě jen kuchyňskou, může být i ta, ale když jsem stejnou recepturu těsta zkoušel s klasickou kuchyňskou solí, zdálo se mi, že struktura těsta není tak pružná a jednolitá.

Droždí

Jedna z dalších zásadních surovin pro výslednou chuť těsta. V dílu o mouce na Pizzu jsem Vám doporučoval mouku z Italského mlýna s názvem Farina Caputo Pizzeria. K této mouce se speciálně dělají i kvasnice. Pokud bychom tedy chtěli mít “echt” pizzu sladěnou do posledního detailu, můžete tyto kvasnice opět najít na serveru Gustiny

Já jsem tyto kvasnice zatím nevyzkoušel, byť se na to už dlouho chystám ( třeba letos ). Prozatím jsem vyzkoušel tři typy droždí – čerstvé, sušené z Tesca a speciální pizza droždí z Makra.

Osobní rozdíl jsem zaznamenal pouze mezi čerstvým droždím a tím sušeným. U čerstvého droždí mně těsto nechtělo nikdy o trošku povyskočit. Kvasnice nebyly “aktivované”. Se sušeným droždím se daleko lépe pracuje a hlídá dávkování.

Suroviny na pizzu - Droždí na pizzu
Droždí na pizzu z Makra

V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEPOUŽÍVEJTE INSTANTNÍ DROŽDÍ!

To by dnes k dalším surovinám bylo vše. V příštím dílu si to vše spojíme a ukážeme si, jak má správné připravené Italské těsto na pizzu vypadat.


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji

2 komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • cusik, sehnal sem si nejen caputo mouku ale sel sem i do kvasnic od stejne znacky abych vyzkousel maximalni mozny rozdil. bohuzel tohle drozdi neni aktivovane a tudiz prace s nim a hlavne postup bude jiny. jedine co uvadi vyrobce na obalu je ze 30g tohoto drozdi je na kilo mouky. Neumeli by jste mi prosím poradit jak s timhle drozdim postupovat? predem dekuji

  • Ahoj Filipe,

    práce s tímto „droždím“ bude opravdu jiná. Je to vlastně sušený kvásek, který nejdříve musíte nakrmit a až výsledný produkt se dává 30g na kilo mouky.

    Nachystejte si

    50g Lievito Naturale
    110g vody
    50g mouky

    Vše smíchejte v nějaké plastové uzavíratelné nádobě, zavřete a nechejte odpočívat 24 hodin.

    Po 24 hodinách přidejte 100g Lievito Naturale a 110g vody. A nechejte opět 24 hodin odpočívat. Poté znovu 100g Lievita a 110g vody a nechejte opět odpočívat.

    Následně by se Vám kvásek měl probudit a dáváte ho zhruba 30g na kilo mouky. (Může se lišit dle teploty okolí, vlhkosti atp. Je nutné s tím trochu experimentovat)

    Snad jsem Vám pomohl.

    Pěkný den.
    Pizzaguru.cz