Nasadili jste si bylinky na zahrádku či jen tak u Vás doma do květináče? Skvělá volba! Čerstvé bylinky dodávají pokrmům výtečnou chuť a nezapomenutelnou vůni, s kterou dokáží Vaše pokrmy dostat na úplně novou úroveň. Jinak tomu není ani u pizzy, a proto se v dnešním krátkém článku podíváme na to, jaké čerstvé bylinky na pizzu použít, aby jste z Vaši pizzy udělali ještě větší delikatesu.

Bazalka – základní bylinka na pizzu

Bazalka na pizzu

Bazalka je používána v kulinářství již dlouhou dobu, ale její historie je bohatá i na jiné využití. Ve starověkém Egyptě byla bazalka pravděpodobně využívána jako přídavek k balzamování. Možná i kvůli balzamování byla bazalka v Řecku také symbolem smutku. Bazalka má ve světě silnou historii a byla využívána do léčivých přípravků a medicín, jako je například ájurvédská medicína, která je stará přes 5 000 let.

Při přípravě výborné pizzy či Italských pokrmů je bazalka samozřejmě základním kamenem. Ta se může použít u pizzy v několika variacích a podobách. Většina Italských pizzaoli používá čerstvé lístky bazalky na ozdobení pizzy a její dochucení. Nicméně někteří pizzaoli jdou s přípravou i tak staré pizzy jako je Margherita, ještě dál. Velmi známý pizzař Franco Pepe vlastnící pizzerii Pepe In Grani, využívá k tvorbě Margharity ochucené bazalkové pesto. Nebojí se experimentovat ani na půdě tak staré pizzy, jako je právě Margherita a nechává proniknout moderní gastronomii do celého konceptu jeho podniku.

PEPE margherita
Pizza Margherita v Pepe in Grani

Ostatně jak můžete vidět na obrázku, Pizza Margherita vypadá úplně jinak, než jsme zvyklí. Takřka všechny pizzy u něj v podniku vypadají jinak, než jsme zvyklí. Dle recenzí na TripAdvisoru se mu spojení klasického pokrmu s moderní gastronomií více než daří a mnozí lidé tomuto podniku přezdívají “Nejlepší pizzerie na světě”, byť není v Neapoli. Pokud byste tedy měli někdy cestu přes malou vesničku Caiazzo, určitě se zde zastavte a podívejte se, jak se dělá pizza v moderním pojetí.

Rozmarýn

Rozmarýn na pizzu

Rozmarýn je typická středomořská bylina, která je součástí mnoha kořenících směsí, jako je například Provensálské koření. Použití této byliny se datuje až k roku 500 př.n.l., kdy byl rozmarýn používán v Řecké, potažmo Římské medicíně a kulinářství. Největší rozmach rozmarýnu přišel až z jeho sušením a rozšířením ze Španělska, Francie a Maroka, do celého světa.

Při pečení pizzy rozmarýn figuruje hned v několika receptech. Tou nejznámější a dle mého názoru nejchutnější je Pizza Bianco, na které si zaručeně pochutnáte. V lokálních pizzeriích tuto pizzu takřka nezahlédnete, nicméně v Itálii je tento druh velmi oblíbený. Připravuje se totiž bez rajčatové omáčky. Místo toho se používají velmi tence nakrájené brambory, ricotta, rozmarýn, sůl, pepř a olivový olej. A výsledek? Jednoduše geniální.


Oregano

Oregano na pizzu

Oregano je bylinka, která pochází z Řecka. Řekové věří, že tato blahodárná bylinka byla stvořena bohyní Afroditou, která chtěla, aby Oregano bylo symbol radosti. Proto také slovo “Oregano” pochází ze dvou řeckých slov – Oros, znamená “hory” a Ganos “radost” – což ve spojení znamená “Radost z hor”. Nejen díky své chuti, ale také díky blahodárným účinkům na organismus a trávení se následně Oregano dostalo do celého světa.

Není náhoda, že se Oregano díky těmto blahodárným účinkům na organismus v hojné míře využívalo i na moři. Proto v těchto dobách vznikla také pizza Marinara – v překladu “mořeplavec”, o které jsme si již psali dřív. Při přípravě pizzy s Oreganem neuděláte rozhodně chybu, ať už budete připravovat pizzu Marinara nebo jen přidáte špetku nasušeného Oregana do rajčatového suga. Vždy vykouzlí na pizze nádherou vůni a ještě lepší chuť.


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *