fbpx

Většina z těch, kdo začíná s Neapolským typem pizzy, má problémy s roztažením těsta. Těsto se lepí, není rovnoměrně roztažené, často je potrhané. Zefektivňování procesů se prolíná celým světem a u přípravy pizzy tomu není jinak. V dnešním článku si ukážeme vychytanou technologii, která roztažení těsta velice usnadňuje.

Roztažení těsta – princip u Neapolské pizzy

Pokud se podíváme na celosvětové techniky roztažení těsta, potom zjistíme, že se značně liší s typem pizzy. Na některé typy se používá klasický váleček na těsto, u některých typů, jako je například Neapolská pizza je postup o něco složitější.

Složitější je zejména z toho důvodu, že u Neapolské pizzy se snažíme “vyhnat” vzduch do okrajů těsta tak, aby upečená pizza měla nádherně nadýchané okraje, které jsou plné bublin. I proto dlouhou dobu nebyla žádná technologie, která by toto rozvalování usnadňovala. Každá z použítých technologií vyválela vzduch z těsta naprosto pryč a výsledkem byla pizza, která nebyla nadýchaná. Do nedávna tak byla správně roztažená Neapolská pizza pouze ruční prací profesionálních Pizzaiolos.

Morello pizzarella

Po letech výzkumu a vývoje předtavila společnost Morello Forni produkt s názvem Pizzarella, což je jediný poloautomatický stroj tohoto typu, který dokáže roztáhnout základ na pizzu tak, jak to dělá zkušený Pizzaiolo. Je to revoluční stroj, který dokáže pizzu vyválet během dvou sekund a vyválet těsto dokáže naprosto každý.

To, že stroj je jedinečný ukazuje i fakt, že je tato technologie patentována firmou Morello. Pohybující se talíř roztahuje pizzu do okrajů postupně a všude stejně, výsledkem je tedy naprosto stejnoměrně roztažené těsto na pizzu a vzduch vytlačen do okrajů tak, jak to má být. Funkčnost tohoto stroje můžete vidět na následujícím videu.

Pokud se ptáte, stejně jako jsem se ptal já – zda je rychlejší tato technologie nebo zkušený pizzař, pak odpověď můžete naleznout ve videu od Vita, který v této disciplíně soutěžiil se svým kamarádem. Jak to dopadlo se přesvědčte sami ve videu.

Jaký názor na využití nových technologií v pizzeriích máte Vy? Uvítali byste tyto změny pro zefektivnění a zrychlení příprav pizzy ve Vaši oblíbené pizzerii? Dejte nám vědět do komentářů. Děkujeme.

 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Při objednávce zadejte slevový kód "PREMIUM15" a obdržíte 15% slevu.
SLEVOVÝ KÓD: PREMIUM15
STAŇTE SE PREMIUM ČLENEM I VY
Zpřístupněte si všechny články na Pizzaguru.cz a jako dárek ZDARMA obdržíte e-book v hodnotě 149,- Kč.