Dost lidí se ptá, co dát na pizzu za suroviny. Zastávám tvrzení, že méně je někdy více a v případě Italské pizzy to platí dvojnásob. Málo, ale za to kvalitních surovin.

Základní suroviny na pizzu

U všech typů Italských pizz se takřka neobejdete bez těchto základních surovin. Olivový olej, Mozzarella, Parmazán, Rajčata, Bazalka. Pojďme hlavní suroviny probrat trochu více do hloubky, protože v kvalitě jednotlivých značek je dost velký rozdíl.

Co dát na pizzu? Rajčata jsou základ

Na autentickou Neapolskou pizzu se používají pouze rajčata odrůdy San Marzano, což jsou rajčata speciálně tvořená pro pizza omáčky. Mají málo semínek, hodně “masa” a jsou velice sladká s výraznou chutí. Vzhledem k tomu, že jsme v Česku, tak se tyto rajčata takřka nedají sehnat. Maximálně v Makru ( tam jim chybí sluníčko ) a v plechovkách od společnosti MUTTI za astronomickou částku.

Nedalo mi to, a plechovku od MUTTI jsem stejně pořídil. Výsledek? Rozdíl mezi plechovkou za 30 Kč a za 90 Kč nepoznáte. Teda alespoň já ne.

Nakonec jsem skončil u HORECA Select pasírovaných rajčat z Makra, které jsou chuťově na stejné úrovni jako ty MUTTI. Cenově je to více než paráda a minulou sezónu jsem s tímto balením byl spokojený.

Co dát na pizzu - rajčata na pizzu
Drahé rajčata od společnosti MUTTI

Co dát na pizzu? Kvalitní Mozzarella je povinnost

Mozzarella na neapolskou pizzu by správně měla být z bůvolího mléka. Takové mozzarelly jsou ale velmi drahé a chápu, že ne každý je ochotný do toho investovat. Chuť této mozzarelly je daleko výraznější, krémovější než je tomu u mozzarelly z kravského mléka.

Kvalitní Mozzarellu z kravského mléka aby člověk v Česku pohledal. Za mé více než dvouleté snažení o Neapolskou pizzu jsem vystřídal spoustu značek mozzarelly, některé byly horší, některé lepší. No vlastně lepší byla jen jedna. A to Mozzarella od společnosti Galbani. Pěkně se roztéká a nepůsobí až tak gumovitě jako ostatní značky. Sýry s názvem ITALY Mozzarella a Lovilio Mozzarella jsou na pizzu tragické. Po upečení je sýr jako žvýkačka, nemá takřka žádnou chuť a velice rychle tvrdne.

Rozhodně si taky dávejte pozor na typy produktů s názvem Zotarella a další. Byť se tyto produkty jeví jako Mozzarelly, s mozzarellou to nemá nic společného.

Mé doporučení  je použít minimálně Galbani Mozzarellu a nebo si kvalitní Mozzarellu udělat svépomocí, jak Vám ukážu v dalších článcích.

Co dát na pizzu - Mozzarella na pizzu
Galbani Mozzarella

Co dát na pizzu ? Olivový olej nesmí chybět

S olivovým olejem je to víceméně snadné. Nejlepší je, když si ho vyzkoušíte na místě. ( Například v Makru to jde ) . Olej by rozhodně neměl být nahořklý, neměl by na jazyku být nepříjemný či trpký. Ať už jsem ale koupil zatím jakýkoliv, byl jsem spokojený.


Pokud máte nějaké typy, které Vy sami dáváte na pizzu, dejte mi vědět do komentářů.


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji

3 komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Ahojky , rád bych se zeptal co např v Bulharsku tak voní na pizzi ? Vyzkoušel jsem vše ale nemohu toho docílit , tato vuně není cítit v česku ,už nevím kam se obrátit. Díky moc , David

    • Ahoj Davide,

      těžko říct takto na dálku co by v Bulharsku mohlo vonět na pizze. Každá pizzerie má svůj recept, záleží co za typ pizzy to je. Kdybys věděl, u které pizzerie to tak vonělo, můžeš se podívat na jejich složení na jídelním lístku. Pokud to nebude nějaká tajná přísada v těstě, zaručeně to tam najdeš 🙂 Pěkný den!

Všechno o pizze a Itálii na Martinus.cz

Jsme na Instagramu :-)