Pizza je výtečné jídlo, které uchvátilo celý svět. Pojďme si o tomto pokrmu povědět vše, co by Vás mohlo napadnout se slovem pizza.
Ze začátku chci varovat, že tato stránka má více než 1000 slov. Je mi jasné, že přečíst taková kvanta textu moc z Vás nebude bavit. Proto přikládám přehledný rejstřík, kde si snad každý z Vás najde to, co potřebuje.
A pokud jste nenašli to co jste hledali, zkuste to vyhledat buď lupou, kterou naleznete v pravém v horním rohu nebo se podívejte na ostatní články zde na webu. Vše co tu naleznete, se pizzy týká.
Obsah
Co je pizza?
Pizza je pokrm pečený v peci či troubě z chlebového světlého těsta obvykle podávaný s rajčatovou omáčkou a sýrem na povrchu. Další přísady na pizzu jsou většinou maso, zelenina či různé koření. První záznam o slovu “pizza” pochází z 10. století z města Gaeta ve střední Itálii, kde byl nalezen zachovaný rukopis.
Moderní pizza vzešla z italské Neapole a tento pokrm se od této doby stal populární a žádaný po celém světě.
Pizza se dá koupit čerstvá či mražená a to vcelku nebo po jednotlivých klíncích. Mražené pizzy jsou oblíbené díky své jednoduchosti a rychlosti přípravy.
Pizza a její příprava
Pizza je označována jako nejjednodušší jídlo světa. Možná i z tohoto důvodu je pizza tak oblíbená a žádaná po celém světě.
Příprava se skládá z těchto činností:
- Příprava těsta na pizzu ( Vynikající recept na těsto naleznete zde )
- Kynutí a zrání těsta
- Roztáhnutí těsta na požadovaný tvar
- Přidání ingrediencí na pizzu
- Pečení
Těsto na pizzu
Těsto na pizzu se skládá z pár hlavních ingrediencí, které jsou:
- Voda
- Mouka ( Jakou mouku použít si můžete přečíst zde )
- Droždí ( Jaké droždí zvolit najdete zde )
- Sůl
- V některých typech se lze setkat s olivovým olejem
Jak se dělá těsto na Neapolský typ pizzy si můžete přečíst zde
Konečná chuť těsta je závislá na použití kvalitních surovin a doby pomalého kynutí.
Kynutí a zrání těsta
Správné těsto na pizzu by mělo kynout nejméně 12 hodin. Za tuto dobu získá těsto příjemnou chuť, vláčnost a tažnost. Proto na těsto nespěchejte a dejte mu potřebný čas. Pokud plánujete péct pizzu v troubě, přečtěte si pět typů, které zaručeně vylepší výslednou chuť.
Roztažení těsta na požadovaný tvar
Roztahování těsta je nejtěžší disciplínou v přípravě těsta k pečení. Zejména kvůli tomu, aby tloušťka těsta byla ve všech místech stejná a zaručila rovnoměrné pečení pizzy.
Roztažení pizzy se skládá ze dvou hlavních činností:
- Stlačení vzduchu do těsta a vytvoření kůrky ( obvodu pizzy )
- Roztažení na požadovaný tvar
Ingredience na pizzu
Rajčata na pizzu
Rajčata na pizzu se používají jak čerstvé, tak ve formě omáčky. Nejznámějším typem na rajčatové omáčky je odrůda San Marzano. Tyto rajčata mají výraznou chuť, krásně červenou barvu, snadno se loupou a hlavně mají málo semínek.
Na jednoduchou Italskou omáčku na pizzu postačí i rajčata v plechovce. Můžou být:
- Celá ve vlastní šťávě
- Pasírovaná rajčata
Z obou typů můžete udělat velmi chutné rajčatové sugo na pizzu (Recept na rajčatové sugo najdete zde)
Sýry na pizzu
Klasickým sýrem na pizzu je Mozzarella, která může být kravská či bůvolí. Bůvolí Mozzarella je používána zejména v Italské Neapoli.
V současné době se na moderní pizzu používá hned několik různých typů sýrů. Nejznámější z nich jsou:
- Pecorino Romano
- Parmezán
- Ricotta
- Gorgonzola a další
Více o tom, jaké sýry použít na pizzu se dozvíte zde
Olej na pizzu
Na pizzu se používá pouze Extra Virgin olivový olej. Jeho chuť krásně doplní výslednou chuť pizzy. Proto na olivovém oleji není dobré šetřit.
Další ingredience
Další ingredience jsou čistě na chuti kuchaře. Používají se šunky, salámy, hřiby, zelenina či mořské plody jako jsou například ančovičky.
Pečení pizzy
Pizza se po celém světě peče různými technikami:
- Pečení v peci na pizzu, ve které je topeno dřevem – tento způsob se používá zejména v Itálii a na italské typy pizz. Pizza je upečená během maximálně 90 sekund a její chuť je výjimečná v křupavosti a křehkosti. ( Jak postavit pec na pizzu za 500 se dozvíte zde )
- Profesionální elektrická trouba na pizzu – se používá ve většině českých restaurací. Doba pečení se pohybuje kolem 3-5 minut.
- Domácí malé pece na pizzu – jsou zejména v domácích podmínkách hitem, vzhledem k tomu, že v klasické troubě Vám při pečení chybí požadovaná teplota (Při jaké teplotě se peče pizza neleznete zde) V této malé peci na pizzu je chuť srovnatelná s profesionálními elektrickými troubami.
- Klasické domácí trouby na pizzu – používají se zejména u Sicilské pizzy. Pokud chcete péct klasickou pizzu v domácí troubě, musíte upravit zejména složení těsta. ( Návod jak na to naleznete zde )
Není pizza jako pizza (Různé typy napříč světem)
Za dobu existence tohoto pokrmu si každý stát upravil pizzu podle své vlastní chuti. Pizza v celém světě proto existuje na několik způsobů.
Neapolská pizza
Autentická Neapolská pizza je obvykle tvořena San Marzano rajčaty, které rostou na vulkanických pláních na svazích Vesuvu. Tyto rajčata mají výraznou chuť, pevnou dužinu a málo semínek, a tak se velice dobře hodí k přípravě omáček na pizzu a k těstovinám.
Další surovinou na autentickou Neapolskou pizzu je bůvolí mozzarella. Tato mozzarella je vyrobena z bůvolího mléka pocházejícího z Kampánie, která leží v jihozápadní Itálii, mezi pobřežím Tyrhénského moře a pásem Apenin. Hlavním městem Kampánie je právě Neapol, po které je pojmenována tato pizza.
( Těsto na Neapolskou pizzu naleznete zde)
V případě, že chcete minimalizovat nezdary a chcete zažít jak má správné Neapolské těsto na pizzu vypadat, doporučuji pořídit sypkou směs od Pizzaguru, do které stačí přidat pouze vodu. Po odzkoušení této směsi bude pro vás následně jednodušší těsto replikovat. Tyto směsi jsou k dostání na eshopu.
Sicilská pizza
Tato pizza používá klasické ingredience jako pizza Neapolská. Rozdíl je v jejím těste. Sicilská pizza je podobná naší “buchtě”. Zejména její tloušťka těsta je oproti Neapolské pizze několikrát větší.
Tato pizza se dělá na plech a i při objednávce pizzy z pizzerie dostanete místo kulaté pizzy, čtvercovou.
V případě, že chcete minimalizovat nezdary a chcete zažít jak má správné Sicilské těsto na pizzu vypadat, doporučuji pořídit sypkou směs od Pizzaguru, do které stačí přidat pouze vodu. Po odzkoušení této směsi bude pro vás následně jednodušší těsto replikovat. Tyto směsi jsou k dostání na eshopu.
Americká pizza
Samotnou kapitolu tvoří Americká pizza. Ta svou popularitu získala po druhé světové válce, kdy se Američtí vojáci vrátili do své země. Od té doby vzniklo několik druhů Amerických pizz.
Tyto typy Italskou pizzu připomínají jen velmi vzdáleně. Američané si totiž potrpí na velkou dávku sýru a také velkou dávku ingrediencí jako je maso a další. Mezi nejznámější druhy Amerických pizz patří:
New York Style
Chicago Style
California Style
Nejznámější druhy pizz
- Margherita – rajčatový základ, Mozzarella, bazalka, olivový olej ( Jak se dělá najdete zde )
- Marinara – rajčatový základ, česnek na plátky, olivový olej, oregano mořská sůl ( najdete zde )
- Quattro formaggi – pizza čtyř druhů sýru (Jaké druhy sýru přijdou na tuto pizzu najdete zde )
- Prosciutto ( rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny )
- Capricciosa ( rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy )
- Quattro Stagioni ( pizza rozdělena na čtvrtiny. 1/4 Margherita, 1/4 Prosciutto, 1/4 Salámová, 1/4 Quattro Formagi)
Doufám, že Vám stránka byla v něčem přínosem. Pokud jste dočetli až sem, pak Vám tleskám a děkuji. Pokud si chcete přečíst další články o pizze, neváhejte a pojďte na to zde
Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji