Až zjistíte po přečtení tohoto článku informaci o tom, jak dlouho se peče pizza a při jakých teplotách se peče, tak Vám zaručuji, že po příští objednávce v některé z Českých pizzerií budete přemýšlet nad tím, co jim tam vlastně tak dlouho trvá…

Kde a jak dlouho se peče pizza?

Pravá Neapolská, potažmo Italská pizza se peče v kvalitních pecích, ve kterých se topí tvrdým dřevem. Spalování dřeva probíhá ve stejném prostoru kde se nachází pizza, nikoliv mimo tento prostor, jak si dost lidí myslí. Už hoření dřeva napovídá, že teplota pečení pizzy bude vysoká. Při hoření dřeva se teplota pohybuje v rozmezí 700-1100 °C. Pizza se do této pece vkládá při teplotách kolem 500 °C na podlaze pece. Horní část pece, takzvaná “kopule”, dosahuje teplot 800 stupňů a výš.

Čas pro rozpálení pece je závislý na velikosti pece. Pec na 3-4 pizzy je rozehřátá na požadovanou teplotu zhruba po hodině a půl. V dnešním technologickém světě není problém změřit teplotu podlahy pece a zjistit tak, zda je již teplota vyhovující či nikoliv. V dřívějších dobách pizzař jednoduše vzal hrst mouky a rozhodil ji na podlahu pece. Pokud začala mouka ihned černat, pizzař věděl, že musí s teplotou ubrat. ( K tomu se používaly mokré hadry ) . Pokud mouka začala nabírat krásně zlatavou barvu, byla to ta správná teplota k vložení pizzy.

A teď k tomu zásadnímu. Jak dlouho se peče pizza v této peci?

Pizza je upečená většinou během jedné minuty. Opakuji, během jedné minuty! Je krásné pozorovat profesionály v Itálii, kteří vytahují pizzu jednu za druhou a zákazník má do pěti minut objednávku na stole. Mrkněte na video!

Jak dlouho čekáte Vy na svou pizzu po objednání? Dejte mi vědět do komentářů!


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji

1 komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jaký je výsledek? *

  • Hm. Zajímavé čtení. Já jsem posledně na pizzu čekala asi 50 minut. Samozřejmě tam asi musí být nějaký čas na objednávky jiných zákazníků v restauraci, ale 50 minut si myslím že je už dost síla