Sýr na pizzu je jedna z dalších zásadních surovin, která tvoří výslednou chuť pizzy. Při použití levných náhražků typů Eidam “třicítka” nečekejte nějaký chuťový zážitek. Na Eidam tedy zapomeňte a pojďte si přečíst, jaký sýr na pizzu stojí za to.

Mozzarella na pizzu

O Mozzarelle jsem už něco napsal v tomto článku. Kvalita jednotlivých Mozzarell se razantně liší a pokud nechcete mít na pizze žvýkačku, raději pečlivě vybírejte.

V Italské Neapoli používají dokonce bůvolí Mozzarellu ( kterou teď můžete koupit v Italském týdnu v Lidlu ). Chuť bůvolí mozzarelly je jemnější než klasická kravská mozzarella. Po upečení pizzy byla tato mozzarella o dost chutnější a smetanovější než klasická Mozzarella, nicméně věřím, že vysoká cena tohoto sýru Vás může odradit. Proto se podívejme detailněji na Mozzarellu kravskou.

Pokud bydlíte v Praze, budete mít s hledáním kvalitní Mozzarelly jednodušší práci než ostatní. Firma s názvem Mozzarellart totiž vyrábí přímo vynikající čerstvé mozzarelly každý den a pokud půjdete kolem, rozhodně si jednu kupte. Kdo o této firmě neviděl Jídlo s.r.o. , doporučuji se na tento díl podívat zde

Ti, kdo bydlí mimo Prahu a neznají farmáře, který by Mozzarellu dělal, doporučuji Mozzarellu od společnosti Galbani. Chuť je velmi příjemná, jemná. Každopádně před pečením na pizze ji doporučuji dvě až tři hodiny sušit na ubrousku, jinak Vám do pizzy pustí vodu a zbytečně si ji pokazíte.

Mozzarella na pizzu
Mozzarella na pizzu

Koupit Mozzarellu

Parmezán na pizzu

Parmezán na pizzu slouží jen k jakémusi dochucení pizzy. Sype se nahoru na pizzu jako poslední surovina a osobně neznám pizzu, kde by parmezán tvořil hlavní sýrovou část. Osobně na mé pizzy nepoužívám pravý parmezán, tedy Parmigiano Reggiano ( Opět lze teď zakoupit v Lidlu) , vzhledem ke špatné dostupnosti tohoto sýru v našich obchodech. Jako velmi kvalitní náhrada poslouží Gran Moravia – Český sýr z Litovle, který si pochvalují i pizzaři v Itálii, takže to už něco znamená.

Gran moravia sýr
Gran Moravia sýr na pizzu

Koupit

Jaký sýr na pizzu Quattro formaggi?

Pravá pizza quattro formaggi, neboli pizza čtyřech sýrů, která pochází z Říma, je složena ze sýru mozzarella, stracchino, fontina a gorgonzola. Mnozí z Vás teď určitě kroutí hlavou, že takové názvy sýrů v životě neslyšeli. Je pravda, že v Česku se tyto sýry zatím obtížně hledají, zvlášť v supermarketech, ale v sýrárnách tyto sýr můžete najít.

Pokud byste chtěli tyto sýry něčím nahradit a poohlédli byste se v supermarketu, tak

Mozzarellu – rozhodně nenahrazovat
Gorgonzola – lze s přivřeným okem nahradit za Nivu
Fontina – lze s úplně zavřenýma očima nahradit za Blaťácké zlato
Stracchino – na různých italských serverech píšou, že se může Stracchino nahradit za Mascarpone

V konečném důsledku si ale nemusíme hrát na úplné puntičkáře. Pizza Quattro Formaggi je především o čtyřech sýrech které Vám chutnají. Mozzarella je základ, Gorgonzola zde patří také a další dva si můžete přidat dle libosti.

Doufám, že otázka jaký sýr na pizzu je Vám teď o něco jasnější. Pokud by Vás napadly nějaké kvalitní náhrady sýru Stracchina, třeba České, dejte mi vědět do komentářů.


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Všechno o pizze a Itálii na Martinus.cz

Jsme na Instagramu :-)