Výborné, vláčné, křehké těsto lze vyrobit jedině s kvalitní moukou na pizzu. Jak takovou mouku na těsto vybrat? To se dozvíte z dnešního článku

Než si začneme povídat jak a z čeho se skládá celá receptura těsta na pizzu, začneme u základního kamene kvalitní pizzy – mouky. Za své více než dvouleté snažení o “napodobení” Neapolské pizzy jsem vyzkoušel několik typů mouky. Někdy to dopadlo lépe, někdy hůře. Závěrem mého zkoumání ale bylo jediné – na mouce rozhodně nešetřit.

Na kvalitní těsto jako z pizzerie musíte hledat mouku na pizzu typ 00 Extra

Jakékoliv jiné typy mouky ihned vyřaďte ze svého hledáčku. Potřebujete koupit “minimálně” typ 00 Extra. Tato mouka má speciální vlastnosti. Je tvořena přímo pro pekaře aby jim zaručila ty nejlepší výsledky. Její kódové označení je dle Wikipedie T 530 – Pšeničná mouka hladká světlá – pekařská speciál – což odpovídá značení 00 Extra, které budeme pro naše těsto na pizzu využívat.

Pojďme se tedy podívat na různé typy 00 mouky od různých výrobců.

Vysokolepková mouka na pizzu Ramill

Při mém snažení jsem začínal s vysoko lepkovou moukou Ramill, která je dle výrobce přímo na pizzu. Můžete koupit třeba v Tescu

Výsledné těsto “netáhlo” dle mých představ. Struktura těsta nebyla jednolitá, hladká a při pečení se z pizzy stal víceméně spíš preclík, než kvalitní nadýchaná pizza. Neříkám, že je to moukou, možná by stálo za to si pohrát s recepturou – ale prostě jsem této mouce nepřišel na chuť.

Vysokolepková mouka na pizzu Ramill
Vysokolepková mouka 00 Ramill

Mouka na pizzu il Molino Chiavazza

Druhým pokusem byla mouka z Makra s názvem il Molino Chiavazza s cenou 114 Kč za 5 kg. Můžete se podívat zde.

Výsledné těsto na pizzu z této mouky bylo daleko vláčnější než v případě mouky Ramill, lépe se s ním pracovalo ale stále to nebylo to, co jsem viděl v Itálii.

Mouka na pizzu il Molino Chiavazza
Mouka il Molino Chiavazza

Mouka na pizzu Farina Caputo Pizzeria

Nakonec jsem narazil v některém z videí na Youtube na mouku, kterou používají přímo pizzaři v Neapoli. Jedná se o mouku Caputo. Tato mouka je přímo z Neapole, jejíž tradice sahá až do roku 1924.Tato rodinná firma dbá na kvalitu výroby mouky, zejména pak na pomalý proces dozrávání toho nejkvalitnějšího obilí, což zaručuje vynikající vlastnosti konečného těsta. Zejména dobrou přilnavost, měkkost, elasticitu a křehkost.

Věřte mi, že to, co říkají na stránkách a i mimo ně, není jen reklamní žvást. Tato mouka je opravdu o několik mílí daleko před těma, co jsem zmiňoval. Poznáte to už při práci s těstem, kdy se těsto při dobrém vypracování chová opravdu jako “žvýkačka”, je naprosto hladké a vláčné.

Problémem této mouky je ji v České republice vůbec sehnat. Jediným e-shopem, kde jsem mouku našel je Gustini.cz.

Cena této mouky je vyšší, nepotěší ani fakt, že Gustini.cz si na tuto mouku razí dostatečně velkou marži – usuzuji z toho, že na Ebay lze 25 kg pořídit za 480 Kč. Ale i tak to za konečný výsledek stojí.

Mouka na pizzu Farina Caputo Pizzeria
Mouka Farina Caputo Pizzeria

Pokud byste věděli o dalších eshopech s touto moukou, nebo znáte kvalitní české mouky na pizzu, dejte nám vědět do komentářů. Pomůžete všem milovníkům pizzy! Děkujeme.


Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji

2 komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jaký je výsledek? *

    • Klasická hladká mouka by neměla požadované vlastnosti. Pokud nechcete investovat do Italské mouky, tak Vám stačí Ramill, i s tím budete mít daleko lepší výsledky než s klasickou hladkou moukou. Mějte se 🙂