fbpx

Že je bazalka na pizzu jedna ze základních bylinek vhodných na pizzu jsme si už psali v článku o bylinkách. Jaký typ bazalky ale na pizzu použít? A jaký typ používají samotní Italové? To se dozvíte v dnešním článku.

Druhy bazalky

Dalo by se říci, že bazalek je nekonečné množství. Nejznámější a nejpoužívanější je Bazalka pravá – Latinsky Ocimum Basilicum

Bazalka pravá – Ocimum Basilicum

Bylinka, která dorůstá střední velikosti, nejčastěji do 50 cm. Listy jsou hladké a plné chuti. Tento typ bazalky se používá ve většině Italských restaurací z důvodu jemnosti listů a silnému aroma. Tuto bazalku používá taktéž většina Italských pizzařů s tím rozdílem, že si vybírají ještě navíc odrůdu velkolistou.

Bazalka na pizzu

Bazalka pravá velikolistá

Populární druh bazalky u pizzařů. Z jakého důvodu? Listy této bazalky jsou obrovské, a tudíž stačí pouze jeden list bazalky na celou Neapolskou pizzu. Šetří to nejen peníze pizzařům , ale hlavně také čas na přípravu pizzy. Nevýhodou tohoto typu je, že je pouze jednoletka.
Aroma není tak nasládlé jako u jiných bazalek a má velmi ale velmi silné aroma, které Vám například Vaši pizzu Margheritu nádherně provoní. Zároveň stačí jeden až dva lístky přidat k rajčatům na pizzu a lusknutím prstu máte výborné rajčatové sugo na pizzu.

Bazalka posvátná

Bazalka posvátná je bylinkou, která má tužší listy než bazalka pravá. Proto se na pečení pizzy úplně nepoužívá a spíše se z ní dělají odvary, čaje nebo například pesta. Tyto bylinky můžou být též například s nádechem máty, citrusů nebo čokolády.

Bazalka vytrvalá

Je velmi aromatický druh bazalky, který se používá jak v kuchyni, tak při přípravě odvarů. Listy jsou nicméně taktéž tužšího charakteru než u bazalky pravé. Pěstuje se od jara až do podzimu na slunečném stanovišti. Na zimu je dobré tuto bazalku přemístit do vnitřního prostoru, kde přezimuje.


Jaký typ bazalky na pizzu máte rádi Vy? Dejte mně vědět do komentářů, abychom se od Vás také něco přiučili.

 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Při objednávce zadejte slevový kód "PREMIUM15" a obdržíte 15% slevu.
SLEVOVÝ KÓD: PREMIUM15
STAŇTE SE PREMIUM ČLENEM I VY
Zpřístupněte si všechny články na Pizzaguru.cz a jako dárek ZDARMA obdržíte e-book v hodnotě 149,- Kč.