Že je bazalka na pizzu jedna ze základních bylinek vhodných na pizzu jsme si už psali v článku o bylinkách. Jaký typ bazalky ale na pizzu použít? A jaký typ používají samotní Italové? To se dozvíte v dnešním článku.
Druhy bazalky
Dalo by se říci, že bazalek je nekonečné množství. Nejznámější a nejpoužívanější je Bazalka pravá – Latinsky Ocimum Basilicum
Bazalka pravá – Ocimum Basilicum
Bylinka, která dorůstá střední velikosti, nejčastěji do 50 cm. Listy jsou hladké a plné chuti. Tento typ bazalky se používá ve většině Italských restaurací z důvodu jemnosti listů a silnému aroma. Tuto bazalku používá taktéž většina Italských pizzařů s tím rozdílem, že si vybírají ještě navíc odrůdu velkolistou.
Bazalka pravá velikolistá
Populární druh bazalky u pizzařů. Z jakého důvodu? Listy této bazalky jsou obrovské, a tudíž stačí pouze jeden list bazalky na celou Neapolskou pizzu. Šetří to nejen peníze pizzařům , ale hlavně také čas na přípravu pizzy. Nevýhodou tohoto typu je, že je pouze jednoletka.
Aroma není tak nasládlé jako u jiných bazalek a má velmi ale velmi silné aroma, které Vám například Vaši pizzu Margheritu nádherně provoní. Zároveň stačí jeden až dva lístky přidat k rajčatům na pizzu a lusknutím prstu máte výborné rajčatové sugo na pizzu.
Bazalka posvátná
Bazalka posvátná je bylinkou, která má tužší listy než bazalka pravá. Proto se na pečení pizzy úplně nepoužívá a spíše se z ní dělají odvary, čaje nebo například pesta. Tyto bylinky můžou být též například s nádechem máty, citrusů nebo čokolády.
Bazalka vytrvalá
Je velmi aromatický druh bazalky, který se používá jak v kuchyni, tak při přípravě odvarů. Listy jsou nicméně taktéž tužšího charakteru než u bazalky pravé. Pěstuje se od jara až do podzimu na slunečném stanovišti. Na zimu je dobré tuto bazalku přemístit do vnitřního prostoru, kde přezimuje.
Jaký typ bazalky na pizzu máte rádi Vy? Dejte mně vědět do komentářů, abychom se od Vás také něco přiučili.
Přidat komentář