Neapolská pizza je označení, které je chráněno ochrannou známkou stejně tak, jako třeba Valašský frgál. Jsou předepsané přesné ingredience, vlastnosti a postupy, kterými musí být Neapolská pizza vytvořena. A jedno psané pravidlo se týká také jejího průměru. Jaký by měla mít tedy Neapolská pizza průměr?
Nejprve si připomeňme, že Neapolská pizza byla roku 2010 zapsána na evropský seznam pokrmů s označením STG. Značka STK je akronym z počátečních slov specialità tradizionale garantita, což v překladu znamená “zaručená tradiční specialita”. I když se v českých pizzeriích můžeme setkat s různými průměry pizz, většinou od 20 cm až po 50 cm, ta pravá Neapolská pizza má své pravidla, která se mimojiné kontrolují i na soutěžích o nejlepší Neapolskou pizzu.
Popis Neapolské pizzy dle dokumentu STG
“Pizza Napoletana” jak je uvedeno v dokumentu STG, je produkt, který je upečený v peci za přítomnosti vysoké teploty (500 stupňů a více). Tento produkt je kulatého tvaru s volitelným průměrem, který by neměl přesáhnout 35 cm.
Tloušťka těsta musí být maximálně 0,3 cm s okrajem, který musí být v rozmezí 1-2 cm. Pizza by měla být lehká, elastická a jednoduše složitelná do takzvané “knihy”. (Složená pizza dvakrát napůl)
V Česku se snažíme dělat stále větší a větší pizzy
Průměr Neapolské pizzy má být do 35 cm. To znamená, že tento průměr odpovídá zhruba České “malé” pizze, jak je pizzerie v ČR nazývají. Bohužel se v Česku stále předháníme v tom, kdo nabídne větší pizzu za méně peněz. Italové si na tomto trendu nepotrpí. Preferují raději menší pizzy, za to ale s opravdu kvalitními surovinami.
Jakou největší pizzu jste v životě viděli nebo jste o ní četli? Objednáváte si v pizzeriích malé pizzy, nebo preferujete takzvaně “velké” nebo “extra”? Dejte mi vědět do komentářů co si o tom myslíte.
Líbil se Vám tento článek? Pokud ano, sdílejte ho k lidem, kteří mají rádi pizzu stejně tak, jako Vy a nezapomeňte se podívat i na další články o pizze na Pizzaguru.cz
Přidat komentář