Zdravím všechny čtenáře, kterých v době publikování tohoto prvního článku není mnoho. Tak jako u všech začátků si myslím, že je vhodné se představit co s projektem zamýšlím, proč ho zakládám a kdo vlastně jsem. Tak pojďme na to.

Kdo jsem?

Jsem člověk, co má rád jídlo. Mám rád dobré jídlo z kvalitních potravin. Proč kvalitní potraviny? Možná si říkáte, zase nějaký “buran” nás bude poučovat o tom, co je kvalitní nebo ne. To rozhodně nehodlám. Nicméně jednou z věcí, proč mám rád dobré jídlo z kvalitních potravin bez přidaných glutamátů a dalších přísad je z prostého důvodu. Zdraví. Mám problémy s trávením a po jídlech z nekvalitních surovin mně bývá špatně od žaludku. Ale to je jiný příběh, kvůli vylévání svých potíží jsem tento projekt nezakládal.

Kdo nejsem?

Nejsem člověk, který vlastní pizzerii. Nejsem profesionální “pizzař”. Nemám předky v Itálii, kteří by mně mohli předat zkušenosti a recepty na zaručeně nejlepší pizza těsto. I přesto si myslím, že Vám mohu něco předat.

Proč projekt Pizzaguru zakládám?

Štvou mě české nekvalitní pizzerie, které se snaží ušetřit na potravinách. Jedl jsem mnohokrát v několika pizzeriích, bohužel, v České republice jsem zatím nalezl pouze jednu, za kterou se osobně nestydím. Víte jak totiž poznáte dobrou pizzerii? Objednejte si Pizzu Margheritu. Základní typ pizzy pocházející z Neapole, který se skládá pouze z rajčat, bazalky, mozzarelly, parmazánu a olivového oleje. A co dostanete v Česku? Hnusný slaný koláč s eidamem potřený česnekem. Tato pizza Vám nezaručí gurmánský zážitek tak jako v Itálii – nejlépe v Neapoli, ale sto procentně Vám zaručí zažívací problémy.

Pokud Vám tento typ pizzy vyhovuje a chutná – ok. Nejste tím na koho tento projekt cílím. Cílím to na lidi stejné jako já. Ty lidi, kteří mají rádi kvalitní potraviny a ví, nebo se alespoň chtějí dozvědět, že kvalitní pizza vypadá a chutná úplně jinak.

Co s projektem zamýšlím?

Vzhledem k tomu, že mi česká pizza nechutnala, zvolil jsem jinou cestu. Cestu udělej si sám. Vzhlédl jsem se v Neapolském typu pizzy a protože takových pizerií je v Česku jako šafránu – zvlášť na Severní Moravě, nezbylo nic jiného, než si takovou pizzu udělat doma sám. Více než dva roky jsem zkoumal jak se co dělá, více než dva roky jsem upravoval recept na pizzu, dělal pizza pece za naprosto směšné částky a výsledky se dostavily.

Těm z Vás, kdo by chtěl kvalitní pizzu dělat doma chci tyto zkušenosti předat. Naučím Vás jak dělat těsto na pizzu, jakou mouku použít, kolik stupňů musíte na danou pizzu mít. Naučím Vás taky dělat pece na pizzu za směšně malé částky využívající zejména suroviny z přírody. Snad si takový projekt najde své čtenáře. Uvidíme.

Pokud jste dočetli až sem, upřímně Vám děkuji. Dejte mi do komentářů vědět, zda takový obsah oceníte a zda to má smysl. Možná si totiž naivně myslím, že si Češi zaslouží jinou kvalitu pizzy než tu, co většinou dostávají v našich pizzeriích.

Pravá Italská pizza
Loňská sezóna. I takovou pizzu se naučíte

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jaký je výsledek? *