fbpx

Zeppole můžete považovat za jednoduchý dezert. Klasické italské pečivo připomíná americký doughnut nebo naše koblihy. Pod zlatohnědým lahodným povrchem se však skrývá složitý a často sporný příběh o původu. Odkud jsou Zeppole a jaký je recept? To se dozvíte v dnešním článku.

Zeppole historie

O historii zeppole a původu jejich názvu se vedou vášnivé debaty. Ale i složení a tvar zeppole se mohou lišit podle toho, kdo a kde je vyrábí. Začněme tedy od základů. Co jsou to zeppole?

Zepolle jsou více či méně podobné americkým doghnutům nebo českým koblihám. To, jak Zepolle vypadají se liší v různých částech Itálie. Někde vypadají takřka totožně s donutem včetně vykrojení těsta uprostřed a naopak se v některých částech Itálie donutům vůbec nepodobají a můžeme je přirovnat spíše k vrtulkám nebo plněným kuličkám. Co však mají všechny tyto úpravy společné je, že se těsto smaží. Někteří plní Zeppoles před smažením například ančovičkami a bazalkou nebo mozzarellou a někteří je dělají jako sladký dezert a po usmažení je obalí v cukru se skořicí nebo naplní džemem či nutellou.

Recept na Zeppole

Zeppoles jsou z kynutého těsta a recept se skládá z klasických surovin, jako na těsto na pizzu. Na těsto pro zhruba 25 malých koblížků o hmotnosti 20 g budete potřebovat

  • 300 g mouky typu 00
  • 260 g vlažné vody
  • 5 g sušeného droždí
  • 5g soli
  • 10g cukru
  • 10 g slunečnicového oleje
  • 2g citronové nebo pomerančové kůry

Zepolle

Postup na Zeppoles

Droždí smícháme ve vlažné vodě a přidáme cukr. Promícháme než se nám kvasnice a cukr nerozpustí. Následně v robotu začneme míchat a přidávat mouku a zbylé suroviny. Vypracujeme v řidší těsto, které necháme pod utěrkou nebo potravinovou fólii kynout minimálně hodinu.

POZOR: Vzhledem k vysoké hydrataci těsta je těsto velmi řídké a musíte s ním pracovat rychle. Před každým tvarováním těsta namočte obě lžíce do studené vody. Těsto se Vám následně nebude lepit a rychleji vytvarujete lžícemi “kuličky”.

Následně rozpálíme v hrnci nebo pánvi olej na 185 °C, a za pomocí dvou lžic tvarujeme kuličky, které opatrně vložíme do oleje. Smažíme z obou stran dozlatova a po usmažení obalíme ve skořicovém cukru nebo naplníme marmeládou či sladkou ricottou, kterou v Itálii milují.

 

 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Při objednávce zadejte slevový kód "PREMIUM15" a obdržíte 15% slevu.
SLEVOVÝ KÓD: PREMIUM15
STAŇTE SE PREMIUM ČLENEM I VY
Zpřístupněte si všechny články na Pizzaguru.cz a jako dárek ZDARMA obdržíte e-book v hodnotě 149,- Kč.