fbpx

Pizza marinara, která se objevuje na jídelních lístcích pizzerií po celé Itálii, ale i po celém světě, je jednou z nejznámějších a nejoceňovanějších pizz Italské tradice.

Marinara byla v pořadí druhou pizzou neapolské tradice, která dostala vlastní název: první pizza „Mastunicola“ ze 17. století, plněná sýrem, vepřovým sádlem a doutníky, se přestala používat, protože byla příliš kalorická. Původ pizzy Marinara sahá do prvních desetiletí 19. století, kdy se jako uvítací jídlo pro neapolské námořníky vracející se z lodních výletů (odtud její název) konzumoval typ pizzy zvaný „coll’aglio e l’oglio“ (s česnekem a olejem), zalitý olejem a posypaný solí, oreganem a nadrobno nasekanými stroužky česneku. Někdy se při hojném lovu na moři přidávaly také sardelky nebo „cicinielli“ (známé také jako mladé ryby).  Až když se rajčata stala běžnějšími i na stolech nižších vrstev, marinara se vyvinula do podoby, kterou jíme dodnes.

Pizza Marinara
Pizza Marinara – původně jako jídlo pro Italské námořníky

Pizza marinara je jednou ze tří variant pizzy s označením S.T.G. (Specialità Tradizionale Garantita).  Aby se marinara za takovou považovala, musí být naplněna 70 g až 100 g drcených loupaných rajčat, solí, špetkou oregana, stroužkem česneku na plátky a 4-5 g extra panenského olivového oleje. Jednoduchá, levná a středomořská pizza marinara je ikonou italského stylu, která dokáže uspokojit i ty nejvybranější chuťové buňky a vyhovět veganům a lidem s intolerancí laktózy, kteří si mohou vychutnat pravou neapolskou pizzu, aniž by se vzdali chuti.

Ale pozor na přísady! Při pročítání jídelních lístků různých pizzerií, často v turistických oblastech nebo v zahraničí, se nezřídka setkáváme s „reinterpretacemi“ této pizzy, které obsahují přílohy, jako jsou mořské plody, ryby a korýši, uzený losos nebo dokonce tuňák v konzervě. Tyto verze lze považovat za chybné čtení nebo překlad názvu marinara, který se zaměňuje s pizzou „alla“ marinara. Na pravou neapolskou Marinara pizzu potřebujete jen několik jednoduchých ingrediencí:

Pizza-Marinara

Pizza Marinara

Výborná pizza, která má na sobě jen pět kvalitních ingrediencí
Prep Time 3 hrs
Doba pečení 3 mins
Total Time 3 hrs 3 mins
Typ jídla Hlavní chod
Cuisine Italská
Servings 1 pizza

Equipment

  • Mísa na těsto
  • Miska na rajčatové sugo
  • Kráječ na pizzu

Ingredients
  

Na těsto

  • 1 balení Směsi na pizzu od Pizzaguru

Omáčka na pizzu

  • 1 ks plechovky s rajčaty

Na dokončení

  • špatka soli
  • špetka sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky
  • 5 g olivového oleje extra panenský

Instructions
 

Těsto na pizzu

  • Otevřete sáček a obsah vsypte do mísy
  • Sypkou směs důkladně promíchejte
  • Odměřte vlažnou vodu dle rysky na obalu nebo na váze
  • Vlijte vlažnou vodu do směsi
  • Propracujte směs po dobu 5 minut a poté 5 minut nechejte odpočinout
  • Po odležení zpracujte do hladkého těsta
  • Vypracujte bochánky
    Bochánky na pizzu
  • Bochánky nechejte minimálně 2 hodiny odpočinout

Na omáčku

  • Otevřete plechovku rajčat a vyklopte do mísy
  • Tyčovým mixérem 3x mírně rozmixujte (nemixujte dlouho, aby rajčata nepustila vodu)

Na dokončení

  • V případě Neapolského typu pizzy roztáhněte těsto do kulatého tvaru
  • Na těsto naneste rajčatovou směs
  • Položte nakrájený česnek na plátky rovnoměrně na celou pizzu
  • Přidejte sušené oregano
  • Zakápněte olivovým olejem
  • Pečte v peci na pizzu nebo troubě
Keyword oregano, pepř, pizza, rajčata, sůl

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




Vychytané sypké směsi na pizzu, do kterých stačí přidat pouze voda.
TĚSTO NA PIZZU JAKO Z PIZZERIE NA NAŠEM E-SHOPU