Pizza marinara, která se objevuje na jídelních lístcích pizzerií po celé Itálii, ale i po celém světě, je jednou z nejznámějších a nejoceňovanějších pizz Italské tradice.
Marinara byla v pořadí druhou pizzou neapolské tradice, která dostala vlastní název: první pizza “Mastunicola” ze 17. století, plněná sýrem, vepřovým sádlem a doutníky, se přestala používat, protože byla příliš kalorická. Původ pizzy Marinara sahá do prvních desetiletí 19. století, kdy se jako uvítací jídlo pro neapolské námořníky vracející se z lodních výletů (odtud její název) konzumoval typ pizzy zvaný “coll’aglio e l’oglio” (s česnekem a olejem), zalitý olejem a posypaný solí, oreganem a nadrobno nasekanými stroužky česneku. Někdy se při hojném lovu na moři přidávaly také sardelky nebo “cicinielli” (známé také jako mladé ryby). Až když se rajčata stala běžnějšími i na stolech nižších vrstev, marinara se vyvinula do podoby, kterou jíme dodnes.
Pizza marinara je jednou ze tří variant pizzy s označením S.T.G. (Specialità Tradizionale Garantita). Aby se marinara za takovou považovala, musí být naplněna 70 g až 100 g drcených loupaných rajčat, solí, špetkou oregana, stroužkem česneku na plátky a 4-5 g extra panenského olivového oleje. Jednoduchá, levná a středomořská pizza marinara je ikonou italského stylu, která dokáže uspokojit i ty nejvybranější chuťové buňky a vyhovět veganům a lidem s intolerancí laktózy, kteří si mohou vychutnat pravou neapolskou pizzu, aniž by se vzdali chuti.
Ale pozor na přísady! Při pročítání jídelních lístků různých pizzerií, často v turistických oblastech nebo v zahraničí, se nezřídka setkáváme s “reinterpretacemi” této pizzy, které obsahují přílohy, jako jsou mořské plody, ryby a korýši, uzený losos nebo dokonce tuňák v konzervě. Tyto verze lze považovat za chybné čtení nebo překlad názvu marinara, který se zaměňuje s pizzou “alla” marinara. Na pravou neapolskou Marinara pizzu potřebujete jen několik jednoduchých ingrediencí:
Pizza Marinara
Ingredients
Na těsto
- 1 balení Směsi na pizzu od Pizzaguru
Omáčka na pizzu
- 1 ks plechovky s rajčaty
Na dokončení
- špatka soli
- špetka sušeného oregana
- 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky
- 5 g olivového oleje extra panenský
Instructions
Těsto na pizzu
- Otevřete sáček a obsah vsypte do mísy
- Sypkou směs důkladně promíchejte
- Odměřte vlažnou vodu dle rysky na obalu nebo na váze
- Vlijte vlažnou vodu do směsi
- Propracujte směs po dobu 5 minut a poté 5 minut nechejte odpočinout
- Po odležení zpracujte do hladkého těsta
- Vypracujte bochánky
- Bochánky nechejte minimálně 2 hodiny odpočinout
Na omáčku
- Otevřete plechovku rajčat a vyklopte do mísy
- Tyčovým mixérem 3x mírně rozmixujte (nemixujte dlouho, aby rajčata nepustila vodu)
Na dokončení
- V případě Neapolského typu pizzy roztáhněte těsto do kulatého tvaru
- Na těsto naneste rajčatovou směs
- Položte nakrájený česnek na plátky rovnoměrně na celou pizzu
- Přidejte sušené oregano
- Zakápněte olivovým olejem
- Pečte v peci na pizzu nebo troubě