Mnoho z vás mě žádalo o článek, který bude mít na jednom místě všechny známé Italské pizza variace. V dnešním článku se tedy dozvíte ty nejznámější variace na pizzu pocházející přímo z Itálie.
Co mají všechny pizza originál recepty společného?
Všechny originální pizza recepty mají jedno společné. Kvalitní těsto a kvalitní suroviny. Proto prosím, kdo z Vás ještě nečetl o tom, jak se dělá kvalitní pizza těsto do pece, či pizza těsto do trouby, podívejte se nejprve na tyto články.
Těsto je zárukou více než poloviny úspěchu. Následně je velmi jednoduché experimentovat s chutěmi, které Vám na pizze chutnají.
Pizza originál recepty z Itálie
Pizza Margherita
O této klasické pizze, která je v Itálii snad nejznámější jsem již jeden článek psal. V Itálii je to nejoblíbenější pizza, přitom na přípravě není nic těžkého.
Na Pizzu Margheritu budete potřebovat
- Těsto na pizzu
- Rajčatový základ
- Mozzarellu
- Parmezán
- Čerstvou bazalku
- Olivový olej
Těsto roztáhneme do požadované velikosti, přidáme na něho rajčatový základ, mozzarellu, čerstvou bazalku a trochu nastrouhaného parmezánu. Zakapeme olivovým olejem a dáme péct.
Velice jednoduchý recept, možná i proto je v Itálii tak oblíbený.
Pizza Marinara
Jedna z nejstarších pizz, kterou námořníci pojídali na moři. Proto taky její jméno Marinara, což v překladu znamená “mořeplavec”. Pokud hledáte pizza originál recepty – tento je bezesporu nejoriginálnější a nejstarší.
Co budete potřebovat
- Těsto na pizzu
- Rajčatový základ
- Stroužky česneku nakrájené na plátky
- Sušené oregano
- Olivový olej
Pizza Capricciosa
Tak jako je v Itálii oblíbená pizza Margherita, tak je v Česku oblíbená pizza Capricciosa. Pokud jsou použité kvalitní suroviny a dodrženy základní principy Italské pizzy, tak si rozhodně na této variantě pochutnáte.
Co budete potřebovat
- Těsto na pizzu
- Rajčatový základ
- Nakládané artyčoky
- Žampiony
- Kvalitní šunku od kosti
- Mozzarellu
- Parmezán
- Olivový olej
Těsto na pizzu roztáhneme na požadovanou velikost, na něho opět dáme rajčatový základ, Mozzarellu, nakládané artyčoky a nakrájené žampiony na plátky. Přidáme šunku od kosti, ke konci přidáme trochu nastrouhaného parmezánu a pokapeme olivovým olejem.
Pizza Quattro Formaggi
O této pizze jsem již psal v článku “Jaký sýr na pizzu”. Kdo by chtěl vyzkoušet čtyři druhy sýrů, rozhodně si článek přečtěte.
Pizza Quattro Stagioni
Po Pizze Margheritě další ze žádaných pizz v Itálii. Tato pizza je vždy rozdělena na čtyři díly, které představují jednotlivá roční období. Proto také pizza Quattro Stagioni – v překladu čtyři roční období.
Na pizzu Quattro stagioni se klasicky používají artyčoky, rajčata, bazalka, hřiby ( žampiony či jiné) a také šunka od kosti, pršut či olivy.
Artyčoky představují jaro, rajčata a bazalka léto, hřiby podzim a šunka od kosti či olivy reprezentují zimu.
Tyto ingredience se samozřejmě můžou obměňovat. Vždy by ale měl být dodržen princip čtyřech ročních období.
Pizza Bianca
Takzvaná “chlebová” pizza. Pizza Bianca neboli “bílá” pizza, je zkrátka jen upečené těsto pokapané olivovým olejem, na kterém jsou jemně nasekané bylinky. Italové často používají rozmarýn. Jednoduchá, ale velice chutná.
Byl pro Vás tento článek užitečný? Sdílejte ho mezi svými kamarády, kteří mají rádi pizzu tak jako vy. Děkuji
Dobrý den, možná jsem špatně hledal, ale zmínil jste pizzu se smetanovým základem? Nebo to je čecháčkovské? Díky
Dobrý den, Radku,
čecháčkovská určitě ne. Nicméně s pravým smetanovým základem, tak jak ho známe v ČR, se potkáte v Itálii málo. I tak ale někteří milují pizzu s tzv. Alfredo omáčkou, v Itálii se s ní dělá pokrm Fettuccine alfredo. Jak se taková omáčka dělá a pizza s ní můžete vidět zde na videu https://www.youtube.com/watch?v=AFT1BkbEtfc