Pinsa Romana je další z oblíbených pokrmů nejen v Itálii ale také po celém světě. Tento neuvěřitelně lehký základ pizzy, který je mnohými popisován jako “kousnutí do obláčku” milují lidi po celém světě. V čem se liší od pizzy a odkud pochází? To se dozvíte v dnešním článku.
Jak vznikla Pinsa Romana?
Za omyl byste mohl považovat myšlenku, že pinsa romana musí být moderním vynálezem, ale její původ můžeme ve skutečnosti vystopovat až do starověkého Říma. Název ‚pinsa‘ je odvozen od latinského slova ‚pinsere‘, což znamená ‚těsto tlačené rukou‘, protože pinsa se tvaruje do své oválné, plackovité podoby podobným způsobem jako třeba Foccacia.
Někteří věří, že pinsa byly nejstarší formou pizzy a staly se místní specialitou v Římě před staletími. Tradiční recept prošel několika změnami v průběhu staletí, až se dostal do dnešní podoby. Moderní recept, dle kterého se dnes Pinsa peče, byl vyvinut pekařem Corradem di Marco v roce 2001.
Rozdíly Pinsa Romana vs Pizza
Nenechte se zmást zdánlivou podobností mezi Pinsou Romanou a tradiční pizzou. Skutečnost je taková, že mezi nimi existují zásadní rozdíly, a jedním z hlavních faktorů je doba, kterou těsto stráví fermentací. Pinsa Romana zraje minimálně dvakrát tak dlouho jako klasické Neapolské těsto, což ji činí nesrovnatelně lehčí pro váš trávicí systém. Dlouhá a pomalá fermentace těsta přináší nadýchanou konzistenci plnou chuti, která nezatěžuje žaludek a má nižší kalorický obsah než tradiční Neapolská pizza.
Recept na Pinsa Romana
Pokud toužíte dělat Pinsu, pak potřebujete dodržovat velmi striktně daná pravidla. Na tento typ těsta jsou speciální mouky, respektive mixy mouk, protože se Pinsa těsto skládá z klasické 00 pšeničné mouky, rýžové mouky a také sójové mouky.
V případě, že si chcete toto těsto udělat doma, připravte si:
- 500g moukového mixu (Například od Polselli nebo jiných výrobců)
- 400g ledové vody
- 3g sušených kvasnic
- 12,5g soli
- 10g olivového oleje
Nejprve smíchejte mouku s 300g ledové vody a kvasnicemi. Zapracujte v tuhé těsto a následně přidejte zbytek vody společně s olivovým olejem a solí. Takto smíchané suroviny vypracujte do podoby hladkého těsta a nechejte v lednici odpočívat minimálně 24-72 hodin. Čím déle necháte těsto odpočívat, tím bude Pinsa nadýchanější.
Pinsu můžete i koupit
Pokud se Vám zdá recept zdlouhavý mám pro Vás dobrou zprávu. Pinsa se dá koupit jako hotový “korpus”, na který již dáte pouze Vaše vybrané ingredience, které máte rádi. Tento korpus je několikanásobně chuťově lepší než kupovaný korpus na klasickou pizzu protože fermentace probíhá dlouhou dobu. Korpusy jsou většinou k dostání v Italských potravinách nebo také v e-shopech a jejich trvanlivost je minimálně 3 měsíce bez nutnosti uchovávat v mrazničce.
Věděli jste, co je Pinsa Romana? Ať už jste věděli či nikoliv, rozhodně nám dejte vědět do komentářů, pokud zkusíte Pinsu Romana upéct. Zaručujeme Vám, že toto těsto Vám zachutná jak Vám, tak celé Vaši rodině.